VEGÁNSKE VIANOCE

To ako vyzerajú vegánske Vianoce nie je až tak odlišné od tých nevegánskych. Veľa chodov sa dá pripraviť s takmer identickou chuťou nakoľko v dnešnej dobe existuje množstvo nahrážok od rastlinnej klobásy do kapustnice cez majonézu do šalátu až po maslo do koláčikov. To a aj niečo viac sa tu dnes dočítate.

Vegánske Vianoce sú ako som teda spomenula už vyššie v dnešnej dobe hojnosti úplne bezproblémovou záležitosťou. V dnešnom článku vás prevediem celou štedrovečernou večerou a množstvom vianočných koláčikov a cukroviniek až po (ne)vaječný likér. A tak ak ste jediným vegánsky stravujúcim sa členom rodiny pri stole nemúsite sa cítiť o nič ukrátení. Ja osobne sa tak nikdy necítim.

ŠTEDROVEČERNÁ VEČERA

vianoce

U nás doma máme postup, ktorý už od čias čo mi pamäť siaha praktizujeme. Verím, že sa nebude veľmi líšiť od toho vášho.

  • OVOCIE A ORIEŠKY – tu nepotrebujete potrebné nič nahrádzať. Zvykom je rozdeliť sa s celou rodinou o kus každého ovocia čo je na stole. A potom si z misky, ktorá je uprostred stola každý vyberáme jeden vlašský orech. Každý si svoj rozlúskne a keď je orech vnútri dobrý bude dotyčnému celý rok slúžiť zdravie.
  • OBLÁTKA S MEDOM A CESNAKOM – tu veganizujeme. A to veľmi jednoducho. Miesto klasických oblátok použijeme tie na prípravu griláže. Miesto medu od včiel používame domáci púpavový. Recept na púpavový med vám tiež pridám.
  • POLIEVKA – v našich končinách Slovenska sú bežné dva druhy polievok. A to kapustnica a šošovicová (čočková) polievka. Kapustnicu si pripravíte tak ako keby ste robili neveganskú. Stačí miesto mäsovej klobásy použiť klobásu veganskú. Napríklad klobaňu. Šošovicovú polievku hravo uvaríte s pomocou rastlinného mlieka. Najlepšie sójového.
šošovicová polievka
  • HLAVNÝ CHOD – zemiakový šalát a smažené tri bodky . Tri bodky preto, že vo vegánskom svete je neskutočne veľa možností. Pre tých ktorí by chceli zachovať chuť ryby sa ponúka možnosť obaliť si v nori riase hlivu alebo tofu. A potom vysmažiť v hraške alebo chlebovej strúhanke. Ak sa nemusíte striktne držať rybacej chute je na výber kopa surovín, ktoré si môžete vysmažiť. Už spomínané TOFU, sójové plátky, šampiňóny, zeler, karfiol atď. No a v našich bežných obchodoch už človek nájde nepreberné množstvo hotových polotovarov. Rezne, falafely, nugetky, zeleninové guličky. A z toho všetkého si poriadu večeru ľahko vyskladáte.
vegánske vianoce
  • ZEMIAKOVÝ ŠALÁT– je kapitola sama o sebe a aj keď patrí do hlavného chodu zaslúži si samostatný pristor. Celé vianočné sviatky sú vyskladané na tanieroch zemiakového-majonézového šalátu čo si nosíme deň čo deň k telke a rozprávkam. Aspoň v našej domácnosti teda. Recept na môj rokmi osvedčený šalát nájdete čoskoro aj tu na blogu.
vegánske vianoce šalát
  • KOLÁČIKY – tu platí jednoduché pravidlo a to znie, že všetky koláčiky sa dajú jednoducho zveganizovať. S dostupnosťou vegánskych masiel je to teraz veľmi jednoduché. A teda všetky koláčové klasiky ak chcete mať vegánske vianoce si môžete bez problémov napiecť. Ja vám ponúkam recept na LINECKÉ, ORECHOVÉ BOCHNÍČKY, VANILKOVÉ ROŽKY a STROJČEKOVÉ KOKOSKY. Už čoskoro v samostatných receptových článkoch.
vegánske vianoce linecké
  • VIANOČKA -vegánske Vianoce a vegánska Vianočka. Už len kvôli tomu nážvu nesmie chýbať. Recept na tú najlepšiu krehkú a vláčnu Vianočku, ktorá sa hodí aj na iné sviatky či všedné dni nájdete TU.
vegánske vianoce
  • EXTRA – sem som zaradila veci, ktoré nie sú úplná nutnosť ale je príjemné si ich počas sviatkov dopriať. A to domáci nevaječný likér, ľadovú čokoládu alebo vianočný punč. Likér som ja osobne nikdy nepripravovala ale na internete je nespočet receptov. Stačí ak zadáte do vyhľadávača vegan vaječný/nevaječný likér a dopátrate sa.
  • Na punč je najlepšie zájsť si s kamarátmi alebo rodinou do mesta a na ľadovú čokoládu vám tiež napíšem recept.
manifesto market

Ako si užiť chutné vegánske Vianoce už viete. Ako z nich spraviť to najlepšie obdobie v roku o tom už rozhodujeme my samy. Najlepšie je stráviť tento čas s rodinou alebo niekým kto je vám blízky. Dúfam, že každý z vás čo tento článok číta má to šťastie, že niekoho milovaného v živote má.

🎄Veselé Vegánske Vianoce prajem.

Podeľ sa o článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *