FESTIVALOVÝ (VEGAN) SPRIEVODCA

FESTIVALY.

Úprimne. Festivaly sú niečím absolútne úžasným. A ak ste na žiadnom neboli tak za prvé: Ako je to možné? A za druhé musíte určite na nejaký zájsť. Len neviem kedy presne to bude nakoľko sezónu 2020 nám korona doslova vymazala. Tak snáď v plnom zdraví v 2021 😉

Ja som posledné roky bola na niekoľkých festivaloch. A tie ma dostali. A to aj z jedného veľmi kľúčového dôvodu. DOSTUPNOSTI VEGÁNSKEHO JEDLA. A že ho tam fakt bolo! Čo konkrétne to vám poviem v tomto článku.

Ešte predtým než sa pustím do uvádzania konkrétnych príkladov, musím povedať, že som od festivalov ani nič dopredu neočakávala, čo sa týka jedla. Myslela som si že pri najhoršom to prežijem na hranolkách a zelenine a idem si tam hlavne užiť dobrú spoločnosť a muziku. 

Takže to všetko čo som tam našla bolo pre mňa obrovským bonusom k tomu čo festivaly ponúkli. Som totiž jeden z ľudí, ktorý veľa vecí riešia na poslednú chvíľu a nie až tak ich zaujíma každý detail. Preto aj keď sme šli na prvú Pohodu nerobila som si žiaden prieskum čo budem môcť jesť a pre istotu som si pobalila nejaké kukuričné chlebíčky, pomazánky, raw tyčinky atď. Vegán musí byť vždy pripravený na nedostatok jedla 😁. Pre istotu.

PRVÝ FESTIVAL V ČR PRE MŇA BOL AERODROME

Ten bude mojou srdcovkou. A to hlavne z dôvodu, že v roku 2017 som prvý krát kvôli tomuto festu videla naživo hrať LINKIN PARK. A bohužiaľ  aj naposledy v kompletnom zložení. V 2018-tom dotiahli MACKLEMORA a toho som si užila poriadne. Chlap, ktorý okrem toho že má obrovské srdce tak vie ako sa robí poriadna show. Ale počkať… chcela som vám povedať niečo o jedle. 

linkinpark macklemore festival aerodrome

Aerodrome sa niesol v znamení PIZZE. Fakt výbornej pizze aby som bola presná. A nie jednej ale hneď asi piatich druhov. Ja som ochutnala dve. Fungi na ktorej bol tomatový základ, syr, šampiony a druhú na ktorej bol ten istý základ plus vegan mozarella a rukola s olivami.

aerodrome festival pizza vegan

MOJA PRVÁ POHODA (2018) BOLA FAKT VEĽKÁ

Veľká v tom čo ponúkala a aj ako bola zorganizovaná do najmenšieho detailu. Odpad tam triedili aspoň na 7 kategérií. No… to som možno mierne nadniesla ale triedilo sa tam všetko čo triedime doma (teda dúfam, že triedite!) plus niečo málo navyše.

Skrátka bola som užasnutá. Celé tri dni. Vodu ste nemuseli kupovať balenú lebo sa tam striedali cisterny s čistou vodou. Stačilo si postáť v rade a dočapovať si do svojej fľaše alebo jedného z krásnych POHODA Pohárikov čo tam za 2 eurá predávali.

Bolo tam čisto, atmosféra úplne najlepšia , zdravotníci aj dobrovoľníci na každom rohu.

No a teraz to JEDLO. Kto je vegan tomu je meno Lunter dobre známe. Kto nepozná, tak je to asi najznámejšia slovenská firma, ktorá v CZ a SK reťazcoch predáva svoje pomazánky, párky, tofu a iné rastlinné produkty. A v Banskej Bystrici majú aj svoju reštauráciu. Taká jedna im vyrástla aj na trenčianskom letisku. Celé tri dni bola na maximum vyťažená. A ja som si tam rad vystála niekoľkokrát denne. Ponúkali polievky, hotdogy, chlebíčky s pomazánkami, ryžové aj chia pudingy aj rôzne hlavné jedlá. Hitom bol ich vianočný šalát so smaženým tofu. Ten som si dala rovno 2x.

V roku 2019 už miesto reštaurácie pôsobili v o dosť menšom stánku čo sa ukázalo aj na rozmanitosti ponúkaných jedál. Avšak ich výbornú tekvicovú polievku som si dopriala aj tak.

vegan jedlo festival pohoda tofu lunter
lunter polievka  vegan food vegan festival pohoda leto jedlo rostlinne

Rad tiahnúci sa niekoľko metrov bol aj pred bratislavským bistrom FOODSTOCK. Ich GYOZU som ochutnala už kedysi na Vegánskych Hodoch . Okrem toho mali v ponuke aj FALAFEL s Hummusom. Tiež som si to všetko dala počas festivalov niekoľkokrát. Foodstock stretnete okrem Pohody aj na festivale Grape. A určite na kope iných. Ja vám však viem zreferovať len tie na ktorých som bola.

gyoza foodstock vegan bratislava festival food
falafel vegan foodstock bratislava pohoda festival trenčín

Festival GRAPE okrem iného dával možnosť uloviť si aj takýto skvelý LANGOŠ s vege syrom, kečupom a rukolou. Mňam!

GREJP GRAPE FESTIVAL VEGAN LANGOš

LET IT ROLL

Rok 2019 bol pre mňa rokom kedy som sa úplne zamilovala do DnB hudby a tú najlepšiu ponúkal aj festival Let it Roll. Okrem hudby ponúkal mnoho vegánskych možností. Hranolky, indické jedlo, dhal, vegan burgre… Ja som ale nič z toho neodskúšala lebo hlavný program prebiehal hlavne v noci a ja som na tento festival každý deň dochádzala z Prahy (cca hodinku). A to už som chodila najedená 😉

Ale pridávam to sem aby ste vedeli, že sa najete aj na LET it ROLLe.

let it roll vegan

COLOURS OF OSTRAVA

Na Colours mi v krvnom obehu mám pocit koloval len hranolkový olej z týchto úžasných FAENCY FRIES. Každý deň som si dala tak dve porcie. Ale tak ťažko sa odolávalo keď ich podávali s neskutočne dobrým vegan dipom.

COLOURS of ostrava vegan faency fries hranolky

Z vegánskych jedál ponúkal aj tento festival široký výber. Okrem hranoliek to boli zemiakové placky, cestoviny, indickú kuchyňu (rozumej ryžu s kari, ryžu s cizrnovým dhalom atď.), raw jedlá, koláčiky alebo takýto úžasný wrap.

COLOURS of ostrava vegan wrap

Predávali ho tam takí milí poliaci v pojazdnom domčeku. Okrem tohto klasického hummus wrapu mali aj jeho sladkú verziu a to s džemom, arašidovým maslom a ovocím. Skvelý bol! Dokonca mali aj zmrzlinu. Všetko 100% rastlinné a domáce.

Celkovo hodnotím situáciu na našej (rozumej česko slovenskej) festivalovej scéne veľmi pozitívne.

Prikladám vám sem na koniec ešte zopár fotiek, ktoré verím, že vás v najbližších rokoch nalákajú nejaký festival navštíviť. A rovnako verím, že som vás presvedčila o tom, že sa nemusíte báť hladu. Skôr sa môžete báť toho, že si nebudete vedieť vybrať čo skôr ochutnať.

falafel pohoda festival vegan hummus
káva COLOURS of ostrava vegan festival
COLOURS of ostrava vegan faency fries
COLOURS of ostrava vegan
COLOURS of ostrava vegan gin
POHODA FESTIVAL

Ja už sa na dnes lúčim.

Akurát chcem povedať, že festivaly nie sú pre mňa len o jedle. Sú hlavne o tom pocite slobody, o absolútne intenzívnych zážitkoch z hudby ktorú milujem. Aj z takej ktorú zrovna doma počúvať nezvyknem. Vždy si tam nashazamujem kopu nových inetrpretov.

Je o priateľoch. Tých starých aj nových ktorých spoznám. A celkovo o ľudoch, ktorý na deň, víkend či niekoľko dní vyjdu zo svojho bežného kolobehu do úplne inej festivalovej reality. V ktorej je každý šťastný a bezstarostný a užíva tú neskutočnú pohodu. A leto. A život. A zdieľa a vymieňa si tú energiu so všetkými naokolo. 

Ja to milujem. A čo vy?

Pre viac z festivalov ale aj z môjho bežného života sledujte môj Instagram Vegan_Petra.

Podeľ sa o článok

2 Replies to “FESTIVALOVÝ (VEGAN) SPRIEVODCA”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *