VEGAN JEDÁLNÍČEK – VÝBER FEBRUÁR 2023

Február bol mesiacom kedy už bolo naplno vidieť moju snahu o zapojenie čo najrozmanitejšej a zároveň celistvej stravy do svojho jedálníčka. Farebné, zdravé jedlá po ktorých som sa cítila dobre nie len ja ale i moje telo, myseľ a chuťové bunky. Milujem sa takto stravovať a veľmi rada vám nejaký ten dôkaz o tom, že zdravá strava nie je nudná ukážem.

Základ je vždy jasný a tvorí ho aspoň jeden z mojich obľúbených sacharidov:

  • zemiaky
  • kuskus
  • batáty
  • alebo ryža

K tomu je vždy buď nejaká zelenina, tofu, strukovina alebo čokoľvek čo mám zrovna doma alebo na čo mám chuť. Rada kombinujem aspoň tri, štyri rôzne potraviny. Zaujímam sa teraz o mikrobiom a preto chcem vždy do týždňa nazbierať v rámci jedál ktoré skonzumujem čo najväčší počet celistvých potravín. A doplňujem ich o koreniny, oriešky, semienka či bylinky.

Takto potom moje jedlá vyzerajú:

RAŇAJKY

Príklady hlavných jedál ste videli vyššie. Čo ale jem na raňajky zatiaľ nie. Nie som veľký fanúšik raňajok v každý deň pretože keď chodím do kancelárie ráno začínam kávou pri stole popri odpovedaní na emaily. A potom mávam skorý obed už o pol dvanástej. Ale keď som doma tak býva na raňajky úplne najčastejšie kaša z ovsených vločiek s chia semienkami a mrazeným ovocím. Občas len to. No niekedy prihodím aj oriešky či orieškové maslo alebo ako tu na obrázku kokosové lupienky.

ZELENINA TERAZ VEDIE

V takéto chladné mesiace zaraďujem do jedálníčka polievky. Nie úplne často ale snažím sa lebo za pár mesiacov už bude teplo a až tak ma lákať nebudú. Buď je to polievka z čerstvej zeleniny. Prevažne koreňovej. Alebo polievka z hrachu, fazule či šošovice. No a stále som verná tej z tekvice hokkaido. To je jedna z úplne najobľúbenejších už roky.

Ja som zvyknutá jesť často a keď vymýšľam čo medzi jedlami ešte zjesť tak som sa naučila v poslednej dobe na rôzne kombinácie varenej a surovej zeleniny. Mrkva a hrášok vedú. Mám ich pravidelne v zásobe a keď mám chuť tak po nich vždy siahnem.

MÁM NOVÚ ZÁVISLOSŤ

a sú ňou čučoriedky. Presnejšie mrazené čučoriedky. Mrazené ovocie má veľa výhod a preto mám v mrazničke celý šuflík rôznych druhov. Dlhú dobu bolo u mňa na prvom mieste obľúbenosti mango. Tento rok ho čučoriedky porážajú na plnej čiare. Vždy keď mám chuť na nejaký zdravý snack siahnem po nich. Okrem toho milujem maliny a jahody no a občas si zmrazím aj banány keď vidím, že sú veľmi prezreté. Z tých si potom robím zmrzlinu.

EATING OUT

Áno tento mesiac bol hlavne o varení a prípravy jedál doma. No som verná svojim obľubeným reštauráciám a okrem návštevy Loving Hutu a Share Sweet baru som po čase zašla aj na jedlo do MOMENTu. Dala som si sviečkovú, kamarátka club sandwich a odchádzali sme veľmi spokojné. Ja celkovo veľmi rada podporím svoje obľúbené podniky.

A ako to máte vy?

  • Ktoré jedlá sú vaše obľúbené v toto zimné obdobie?
  • Akú polievku máte najradšej?
  • Ktoré mrazené ovecie u vás vedie?

Dajte mi vedieť. A pre viac inšpirácie pozrite na Instagram alebo do rubriky Recepty.

Podeľ sa o článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *