VEGANUÁR VEGANUARY

VEGANUÁR (veganuary)

VEGANUÁR · VEGANUARY · VEGÁNSKY JANUÁR

Je január. A vo vegánskom svete január nie je úplne až tak obyčajný mesiac. Pretože u nás sa január zvykne nazývať aj VEGANUÁR. Alebo teda VEGANUARY ale ja som vám to trochu poslovenčila.

Prečo ale o tom píšem a čo vám chcem povedať. Môj BLOG je miesto, ktoré mi dáva priestor vypustiť do sveta internetu nejakú moju myšlienku. Vypustiť myšlienku a dúfať, že nejakého úplne neznámeho človeka, ktorý to číta dokáže prinútiť alebo krajšie povedané inšpirovať k zamysleniu.

A to je vlastne všetko. Jediná vec, ktorú od vás chcem je aby ste dali priestor myšlienke. Globálne akejkoľvek, ale v tejto chvíli myšlienke na to aby ste skúsili niečo nové. A v januári aby tým novým bolo vegánstvo.

Veganuár je akcia alebo osveta, ktorá vo svete trvá už niekoľko rokov a snaží sa upozorniť na problém, ktorý máme na tejto planéte, ktorý sme si sami vytvorili nadmernou konzumáciou živočíšnej stravy a nadmernou konzumáciou vlastne úplne všetkého. Zaplavujeme túto planétu neskutočný množstvom odpadu, zaberáme enormné plochý svetovej pôdy na poľnohospodárstvo. Na produkciu mäsa sa však spotrebuje niekoľkonásobne väčšie množstvo zdrojov ako na výrobu rastlinnej stravy.

A preto tento mesiac prichádza odo mňa podnet pre vás nato aby ste vyskúšali niečo nové. A to malú zmenu v strave. Len na jeden mesiac. Na január (veganuár).😉 A už ani nie na celý keďže polovicu máme za sebou.

Tak čo teda? Už nad tým premýšľate? Ešte nie? A čo vás teda brzdí?
• Je to strach opustiť niečo staré?
• Je to preto, lebo si myslíte, že to nie je nič pre vás?
• Alebo je to preto, že je vám úplne ukradnuté ako produkcia živočíšnej stravy vplýva na našu planétu a aký majú vaše rozhodnutia dopad?

Kľudne to povedzte. Hovoríte to len sami sebe, nikomu inému. A pravda je, že sa nemusíte vôbec nikomu zodpovedať. Ale pravda je aj to, že keď pred niečím zatvoríme oči neprestane sa to diať.

Ak si ale hovoríte, kašlať na to, dám tomuto bizarnému nápadu šancu tie dva týždne tak jediné čo musíte spraviť je len o malý kúsok rozšíriť svoje obzory a svoju komfortnú zónu. Len o malý kúsok posunúť svoje hranice a robiť veci inak.

Nie veľmi inak pretože už aj tak konzumujete veľa vegan vecí, len si to proste neuvedomujete. Jete zeleninu, jete zemiaky, jete ryžu, strukoviny, ovocné zmrzliny, chlieb, horkú čokoládu…. no tak už len ostáva z toho taniera vyhodiť vajíčka, vyhodiť mäso a vyhodiť mliečne výrobky a je to. Na dva krátke týždne. Pretože január je aj tak mesiac kedy si dávame veľa osobných výziev a predsavzatí a veľa vecí chceme robiť v živote lepšie skúste veganuár / vegánsky január. Je pre to ako stvorený 🙂

Čo môžete získať a čo môžete stratiť?

Získať môžete :

VEGANUÁR VEGANUARY veganství


• Novú skúsenosť
• Iný pohľad na stravovanie
• Objavíte množstvo nových potravín (napr. tofu, tempeh, kurkumu, quinou cícer…)
• Objavíte množstvo novych jedál ( napr. dhal, falafel, guacamole, hummus…)
• Zistíte, že vaše obľúbené jedlá sa dajú pripraviť s použitím menšieho množstva surovín.
• Ušetrite peniaze ak budete variť zo základných surovín.
• Vyčistí sa vám myseľ.
• Oddýchne si trávenie.
• Zlepší sa nálada.

Stratiť môžete :


• Zopár kíl.
• Zlú naladu.
• Pri nakupovaní vegánskych polotovarov trochu viac peňazí z rozpočtu.
• Čas – ktorý strávite vymýšľaním, skúšaním a hľadaním nových receptov.
• Ilúziu o tom, že bez mäsa sa nedá žiť.


Nechcem lobovať za vegánsky tím a presviedčať vás, že tento spôsob stravy je ten jediný a ideálny. Ale je veganuár a trochu lobovania som si predsa len neodpustila. Snáď mi to odpustíte vy, ktorý článok čítate. 😉

Keď už ale pre nič iné tak to spravte aspoň pre tie zvieratá. Oni si nevybrali, že sa narodia ako krava, prasa, ryba či sliepka atď. Ale vy si môžete vybrať či sa ich zabije tento a budúce roky menej alebo viac. A to jediným malým rozhodnutím akým je to, čo si naložíte na tanier.

Sme to čo jeme a preto vám/nám radím aby sme jedli potraviny, z ktorých môže naše telo prosperovať, dobre fungovať, stavať a budovať a nám dávať energiu a chuť robiť si v živote to čo chceme a o čom snívame.

Tak čo? Kto ide do toho so mnou?

VEGANUÁR VEGANUARY veganství


A keby ste nemali nápady na recepty tu na mojej stránke ich nájdete hneď niekoľko. Stačí kliknúť na ikonku RECEPTY a vybrať si. Rovnako je k dispozícii Pinterest, blogy, knihy alebo mi napíšte a ja Vám poradím keby ste nevedeli ako na to.

Veľakrát si ani neuvedomujeme, že hrozne veľa produktov v obchodoch vegánskych je. A veľa ani to nerobí cielene. Proste v ich zložení nie je nič živočíšne. Ako napríklad OREO keksy či bonboniéra Mon Cheri. A potom kopa, ktoré vďaka rozšíreniu vegánstva vznikli. Npríklad niekoľko príchutí Ben and Jerry zmrzlín, maslo rama rastlinná, helmans vegan tatarka, magnum zaviedol dva veganske druhy nanukov a takto by som mohla pokračovať do nekonečna.

Naozaj sa nie je čoho báť. Len si to treba vyskúšať. A aby to bolo pre vás ľahšie tak vám sem tie produkty čo možete v obchodoch kúpiť postupne na stránku popridávam v článkoch. Tešíte sa?

VEGANUÁR VEGANUARY veganství

Na záver vám už len zaželám krásny január. Krásny veganuár. Krásny celý rok 2021 vám želám.

Podeľ sa o článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *