
TIPY NA TOP RAŇAJKY – NIE LEN PRE VEGÁNOV
Raňajky sú vraj tým najdôležitejším jedlom dňa. Alebo tak sa to aspoň hovorí. Možno sú, možno nie. To je zas jedna z vecí, na ktorú si musíte odpovedať samy. V mojom živote nemusia byť každý deň (hlavne počas pracovných dní). Ale keď už si ich pripravím tak stoja za to.
Tento článok chcem venovať hlavne začínajúcim vegánom, ktorý nevedia čo by si mohli pripraviť aby to bolo chutné, sýte a poskytlo aj dostatočné zastúpenie vitamínov minerálov a látok potrebných pre správne fungovanie organizmu. Nech už ste ready na celý deň. A či už sú raňajky pre vás dôležité alebo nie je jedno. V každom prípade rozhodne určujú smer v akom duchu sa váš celý deň bude niesť. Keď si dáte niečo zdravé a nutrične bohaté bude vás to menej zvádzať k nepotrebným snackom či sladkostiam.
Samozrejme ak nie ste začínajúci vegán (prípadne žiaden vegán), dúfam že vás to neodradí v pokračovaní čítania a nájdete tu inšpiráciu.
SLADKÉ ALEBO SLANÉ?
To je otázka. Nie tak dôležitá ako byť či nebyť no dôležitá je. Ja vám poskytnem niekoľko tipov aj na sladké aj na slané raňajky. A začneme sladkým . Lebo veď prečo nie.
SLADKÉ RAŇAJKY
Možností je veľa.
Top jedlá, ktoré rozhodne musíte vyskúšať sú:
- Ovsená kaša
- Chia puding
- Palacinky a lievance
- Musli s rastlinným mliekom a ovocím
- Ovocie
OVSENÁ KAŠA
Pre mňa si drží v raňajkovom repertoári už roky číslo jedna. Dá sa pripraviť na neuveriteľne veľa spôsobov a ostanete po nej sýty dlhý čas. Do stravy pridá vlákninu, ľahko sa trávi a na fotkách vyzerá božsky.
Stači vziať trocha ovsených vločiek, k nim prisypať chia semienka a uvariť ich v rastlinnom mlieku alebo vode za stáleho miešania až kým kaša nie je tak hustá ako si ju želáte. Za mňa je hustejšia lepšia lebo udrží všetky potraviny čo si na ňu vyskladám. Najradšej mám kombináciu čersvého a mrazeného ovocia. Niekedy prihodím oriešky a rôzne semienka či orechové maslá. A niekedy je takto krásne jednoduchá ako na obrázku. Len kaša a jeden druh ovocia. Toho čo je vždy zrelé a v sezóne.

CHIA PUDING
Na jeho prípravu postačí rastlinné mlieko, chia semienka a ovocie. Ak chcete aby bol viac fancy možete pridať čokoládu, marmeládu, musli či oriešky.
Je možné ho pripraviť na dva spôsoby:
- Chia semienka si uvaríte v mlieku na pomalom ohni až kým nenabobtnajú. Tento proces je veľmi rýchly a puding bude hotový do niekoľkých minút. TIP: ak chcete čokoládový stačí pridať trocha cukru a kakaa.
- Kto je za zachovanie trochy viac dôležitých látok, o ktoré sa človek môže varením pripraviť tomu odporúčam nechať si nabobtnať chia v studenom mlieku v chladničke. Do dvoch deci mlieka asi dve plné lyžice semienok. Poriadne zamiešate a dať na minimálne 2 hodiny do chladničky. Ideálne na noc. Pri tomto procese však treba z času na čas chia semienka premiešať. Hlavne v prvej pol hodine.

Ktorú z možností si zvolíte je na vás. V každom prípade vás čakajú dokonalé raňajky. Recept na chia puding z druhého bodu nájdete tu.
PALACINKY A LIEVANCE
Na palacinky nájdete recept TU na blogu. Lievance, ktoré robím najčastejšie sa skladajú len z troch ingrediencií a to zrelého banánu, ovsených vločiek a vody, ktoré spolu vymixujem v mixéri a smažím bez použitia oleja na teflonovej panvici. Najlepšie chutia s ovocím alebo púpavovým medom, ktorý prem mňa každoročne vyrába moja sestra. Vy si ho môžete tiež vyrobiť. Pripravím vám recept. Buďte pripravený.

MUSLI
K tomuto bodu netreba žiaden špeciálny opis. Musli si môžete kúpiť hotové v obchode. Stačí čítať zloženie aby bolo vegan. Potom ostáva len vybrať ktorý druh rastlinného mlieka máte najradšej. Za mňa k musli vyhráva ryžové. Určite vám sem časom pridám aj recept na GRANOLU, ktorú si môžete hravo pripraviť doma. Je zdravšou verziou kupovaného musli.

OVOCIE
Pokiaľ ide o ovocné raňajky najlepšie je vyberať z toho čo je v sezóne. Cena sezónneho ovocia je poväčšine najnižšia a máte zaručené, že ovocie bude zrelé a tým pádom plné vitamínov.

SLANÉ RAŇAJKY
Hlavnou zložkou slaných raňajok u mňa býva najčastejšie tofu. Dnes vám okrem neho dám aj iné tipy.
Tu sú tie najlepšie:
- Praženica / Míchaná vajíčka
- Avokádový toast
- Rastlinné pomazánky
- Chlebík v cizrne
- Hrianky / Topinky
PRAŽENICA
Je kráľovnou slaných raňajok. Môžete si ju pripraviť na dva spôsoby. Či už zo spomínaného tofu alebo z cizrny/ cíceru. V článku PRAŽENICA neboli MÍCHANÁ VAJÍČKA po vegánsky nájdete presný postup ako na to. Pre extra kulinársky pôžitok podávajte s párkom, opečenou tortilou a čerstvým šalátom.

AVOKÁDOVÝ TOAST
Ten nepotrebuje asi žiaden šepciálny popis. Stačí vedieť vybrať zrelé avokádo a máte vyhraté. Pridaním smeienok dodáte ešte viac chuti a živín. Tak to smelo sypte. Konopné či sezamové sú ideál. Skúsila som už aj vlašský oriešok či reďkovku. Možností je toľko na koľko si trúfnete.

RASTLINNÉ POMAZÁNKY
U mň vyhrávajú tie od Luntera. Škvarková je najlepšia a v tesnom závese sa drží aj mexická. Pomazánok je nepreberné množstvo na našom SK/CZ trhu. Či už je to niečo od Patifu, ktoré nájdete v DMke, Alberte a ďalších alebo desiatky druhov hummusu v ktoromkoľvek supermarkete. S dobrým chlebom a čerstvou zeleninou určite nesklamú.
Okrem kupovaných je možnosť kopu vynikajúcich pomazánok si vyrobiť doma. Stačí trocha času a chuť experimentovať. Môžete si vyrobiť pomazánky zo strukovín, húb, zeleniny, rôzne hummusy, krémy a paštiky. Recept na mnoho z nich vám pridám v blízkej budúcnosti.

HRIANKY
Stačí vziať chlebík, položiť ho na panvicu s trochou oleja alebo bez oleja pokiaľ máte grilovaciu či teflonovú panvicu. Opiecť z oboch strán a podávať či už s rastlinným syrom, ktorých ja na trhu veľa alebo si to pripraviť tak ako ich milujem ja. S posýpkou z lahôdkového droždia. Zajedať zeleninou a namáčať do kečupu.

Ak ste sa dostali až sem bez toho aby ste si niečo zo spomínaných jedál išli pripraviť gratulujem. No ale teraz už môžete.😉
Čo najradšej raňajkujete vy? A ste tým sladké alebo slané?
Dajte mi vedieť a majte krásny deň.
Petra
Pre viac inšpirácie nezabúdajte sledovať INSTAGRAM.
2 Replies to “TIPY NA TOP RAŇAJKY – NIE LEN PRE VEGÁNOV”