kysnuté vegan buchty

KYSNUTÉ VEGAN BUCHTY

Kysnuté vegan buchty alebo ako sme ich mi doma volali “dukátové buchtičky” keďže sa poväčšine podávali s vanilkovým pudingovým krémom. Je to jeden z tých receptov ktoré si vyžadujú trošku viac trpezlivosti ale postup nie je až tak náročný a ja verím, že to zvládnete. Keď aj ja som to zvládla.

kysnuté vegan buchty

POTREBUJEME:

  • 600 g múky (mix hladkej a polohrubej)
  • 125 g cukru
  • hrnček oleja
  • 300-400 g rastl.mlieka
  • štipku soli
  • 1/2 kocky droždia

POSTUP:

Droždie si rozdrobíme do ohriateho mlieka (cca 30-40°C) poprášeného múkou do ktorého pridáme trocha cukru. Zamiešame a počkáme kým začne kvasiť (cca 5minút). Kvasenie sa prejaví jemným povlakom s bublinkami na povrchu.

V miske si zmiešame múku so soľou. Pridáme cukor (ten netreba zamiešať), pridáme olej (4-5 lyžíc) a nakoniec vylejeme kvások. Miešame až kým nie je výsledná hmota mäkká. Postupne prilievame mlieko. Lepšie je ak je výsledná hmota trochu redšia.

Teraz necháme cesto v telpe prykryté kysnúť. Čakáme kým sa jeho objem zdvojnásobí.

Potom postupne vytvárame guličky. Kazdú jednu obalíme v troške oleja a ukladáme jednu veďla druhej do vymasteného pekáča/vyššieho plechu. Následne opäť čakáme kým buchty nenakysnú do dvojnásobnej veľkosti.

Nakysnuté pečieme v rúre na 200°C po dobu 30 minút. Po pol hodine stiahneme teplotu na 180°C a dopekáme podľa potreby. Ideálne kontrolovať pomocou špáratka.

Hotové kysnuté vegan buchty necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať s vanilkovým krémom.

kysnuté vegan buchty

BONUS TIP:

Pokiľ by ste chceli buchty plnené a nie poliate krémom postup je úplne rovnaký len v momente keď vytvárame guličky ich rovno plníme zvolenou náplňou. Za seba určite odporúčam slivkový lekvár (švestková povidla).

Dobrú chuť! 💛

A ako vždy pokiaľ recept vyskúšate nezabudnite mi o tom dať vedieť. či už tu v komentári alebo na mojich sociálnych sieťach.

Podeľ sa o článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *