
KYSNUTÉ VEGAN BUCHTY
Kysnuté vegan buchty alebo ako sme ich mi doma volali “dukátové buchtičky” keďže sa poväčšine podávali s vanilkovým pudingovým krémom. Je to jeden z tých receptov ktoré si vyžadujú trošku viac trpezlivosti ale postup nie je až tak náročný a ja verím, že to zvládnete. Keď aj ja som to zvládla.

POTREBUJEME:
- 600 g múky (mix hladkej a polohrubej)
- 125 g cukru
- hrnček oleja
- 300-400 g rastl.mlieka
- štipku soli
- 1/2 kocky droždia
POSTUP:
Droždie si rozdrobíme do ohriateho mlieka (cca 30-40°C) poprášeného múkou do ktorého pridáme trocha cukru. Zamiešame a počkáme kým začne kvasiť (cca 5minút). Kvasenie sa prejaví jemným povlakom s bublinkami na povrchu.
V miske si zmiešame múku so soľou. Pridáme cukor (ten netreba zamiešať), pridáme olej (4-5 lyžíc) a nakoniec vylejeme kvások. Miešame až kým nie je výsledná hmota mäkká. Postupne prilievame mlieko. Lepšie je ak je výsledná hmota trochu redšia.
Teraz necháme cesto v telpe prykryté kysnúť. Čakáme kým sa jeho objem zdvojnásobí.
Potom postupne vytvárame guličky. Kazdú jednu obalíme v troške oleja a ukladáme jednu veďla druhej do vymasteného pekáča/vyššieho plechu. Následne opäť čakáme kým buchty nenakysnú do dvojnásobnej veľkosti.
Nakysnuté pečieme v rúre na 200°C po dobu 30 minút. Po pol hodine stiahneme teplotu na 180°C a dopekáme podľa potreby. Ideálne kontrolovať pomocou špáratka.
Hotové kysnuté vegan buchty necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať s vanilkovým krémom.

BONUS TIP:
Pokiľ by ste chceli buchty plnené a nie poliate krémom postup je úplne rovnaký len v momente keď vytvárame guličky ich rovno plníme zvolenou náplňou. Za seba určite odporúčam slivkový lekvár (švestková povidla).
Dobrú chuť! 💛
A ako vždy pokiaľ recept vyskúšate nezabudnite mi o tom dať vedieť. či už tu v komentári alebo na mojich sociálnych sieťach.
7 Replies to “KYSNUTÉ VEGAN BUCHTY”