móda udržateľnost vinted converse

MÓDA,UDRŽATEĽNOSŤ, MINIMALIZMUS, KONZUM…

MÓDA, UDRŽATEĽNOSŤ či MINIMALIZMUS sú dosť aktuálnymi témami v mojom živote. A celkom aktuálnymi aj v dnešnom konzumnom svete.

Hlavnými okruhmi, ktoré preberiem v dnešnom článku budú okrem vyššie zmienených aj štýl, nakupovanie, rýchla móda, oblečenie, masová výroba, alternatívne riešenia, sekáče a podobne.

To a možno trošku viac by som chcela v nasledujúcich riadkoch pokryť. Všetko z môjho subjektívneho pohľadu samozrejme ale prihodím vám aj veľa faktov. A vy si z toho vezmite koľko potrebujete. Urobte si názor, prípadne aplikujte do života.

A kľudne mi aj poraďte! Nemám patent na rozum. A keby aj hej tak som veľkým zástancom toho aby si každý človek robil na všetko v živote svoj vlastný názor. Bez ohľadu na to ked sa čo hovorí alebo píše. Stačí mať otvorenú myseľ, robiť si research, skúšat všetko na sebe a neveriť hneď prvému článku na nejakú tému. Niekedy ani prvým 50tim článkom. Zdravý rozum . Skúšať, skúšať, skúšať a spochybňovať. Ono to pôjde. A vy tie svoje odpovede nájdete.

ČISTKA

Prednedávnom som si robila poriadky v skrini a rozhodla som sa zbaviť všetkých vecí, ktoré spadali do jednej z nasledujúcich kategérií: 

  • Nemala som to na sebe viac ako rok
  • Nemala som to na sebe nikdy – rozumej: kúpila som si to na časy keď jedného dňa zázračne schudnem 10 kilo a medzitým to vyšlo z módy
  • Je mi to veľké
  • Už to nie je môj štýl a necítim sa v tom dobre
  • Je to nenositeľné či poškodené

A tak mi po tejto invázii na skriňu ostali dve veľké vrecia vecí ktoré čakajú na presun niekam inam. Miesto toho že mi budú ďalšie roky stáť v skrini možu ešte niekomu poslúžiť. Odnesiem ich na swap, do darovacieho kontajnera, predám alebo im vdýchnem nový život a pretvorím ich na niečo nové. Mojím študijným odobrom boli totiž na strednej škole móda, návrhárstvo a umenie takže ma myšlienka na tvorbu láka. No a na záver mi ešte ostáva vyhodiť ponožky ktoré nemajú páry. Myslím, že niektoré ostanú navždy single keď už si doteraz nenašli partnera.

Túto očistu odporúčam každému. Upracete si v skrini aj v hlave. Neviem či to má niekto tiež tak ale ja keď upratujem je to pre mňa úplná meditácia. Krásne sa mi urovnajú myšlienky.

PRAVDA, KTORÚ NECHCEME POČUŤ

Neviem či viete, ale väčšina obchodov v ktorých bežne nakupujeme sa nespráva dobre ku svojim zamestnancom. Oblečenie sa masovo vyrába v sweatshopoch* . Medzi tie najznámejšie patria napríklad H&M, Zara či Primark. Čo ma najprv mrzelo, lebo som tam zvykla celkom často nakupovať. Ale tak ako s jedlom a vegánstvom je to len o tej pohodlnosti a vôli nájsť si alternatívy.

*Sweatshop (alebo továreň na výrobu potu) –  je pejoratívny pojem. Ide o pracovisko, ktoré má veľmi zlé a sociálne neprijateľné pracovné podmienky. Práca môže byť ťažká, nebezpečná, klimaticky náročná alebo málo platená. Pracovníci v sweatshopoch môžu pracovať dlhé hodiny s nízkymi mzdami, bez ohľadu na zákony, ktorými sa stanovuje povinnosť platenia nadčasov alebo minimálnej mzdy aj zákonov o detskej práci.

Veľmi odporúčam si pozrieť dokument TRUE COST, ktorý to má všetko dopodrobna spracované a otvoril mi oči. Pripravte sa na to, že po jeho pozretí dlho nebudte do podobných obchodov chcieť vkročiť.

KONZUM A JEHO DOPAD

Takto masovo produkovaná móda chŕli enormné množstvá odpadu z oblečenia, ktoré končí na skládkach či spaľovniach. Je to systém, ktorý dlhodobo nebude možné udržať. Systém, ktorý je pre planétu extrémne zaťazujúci. A nakonie aj pre vašu peňaženku.

Nikomu nehovorím čo má robiť a kde (ne)nakupovať, ale je dobré vedieť odkiaľ veci na ktoré dávame peniaze pochádzajú. Lebo my každým svojím nákupom rozhodujeme o tom čo bude a čo nebude pokračovať. Je to na nás spotrebiteľoch. Predajcovia si vždy poradia a prispôsobia sa keď je treba. Ale až keď je ozaj treba. Tak na to myslite keď budete najbližsie niečo ďalšie kupovať. Kľudne nakúpte aj v takomto obchode keď nie je iná možnosť ale robte to s rozvahou. Nie impulzívne.

JE TU AJ NÁDEJ

Takže nezúfajte. Ak niektorá z fast fashion spoločností robí módu čo sa vám naozaj páči stačí zájsť do najbližšieho Second Handu a určite tam niečo aj z týchto značiek nájdete. Ja sekáče poslednú dobu fakt milujem. A odkedy žijem v Prahe vidím že nie som jediná. Ľudia tu nakupujú z druhej ruky hrozne často. Verte mi, že sa tu dajú nájsť neskutočné kúsky. Prikladám pár fotiek mojich úlovkov.

SLOW FASHION, MINIMALIZMUS, OSOBNÝ ŠTÝL

Slow Fashion – doslovne preložené ako POMALÁ MÓDA. Je opakom fast fashion priemyslu, ktorého snaha je produkovať veci lacné aby ste si ich kúpili čo najviac a orientujú sa na módne trendy. Tak aby ste chceli mať vždy niečo nové a kúsky čo ste si už kúpili aby sa vám zdali nemoderné.

Slow Fashion značky sa naopak snažia o tvorbu kvalitného oblečenia so snahu šetriť životné prostredie, nepoužívať toxické farbivá, normálne zaplatiť zamestnancov, používať materiály čo vám vydržia roky. Je pravda, že cena takéhoto oblečenia je vyššia a nie vždy človek na to má.

Avšak sú aj iné cesty ako proti rýchlej móde bojovať a to nákupom v sekáčoch, výmenou obelečenia s priateľmi, nevyhadzovaním ale radšej posunutím niekomu zo svojich známych. Či chodiť na bazáry a swapy.

Skvelý spôsob je uvedomiť si v čom sa naozaj cítite dobre. Vyhraniť si svoj osobný štýl. Vyskladať si šatník v ktorom sú kúsky dobre vzájomne kombinovateľné a v ktorých sa cítite dobre a sami sebou. A budete ich milovať a nosiť roky.

Časom si prídete aj na ďalšie svoje spôsoby. Kľudne si možete oblečenie aj ušiť ak ste šikovní v tomto smere. Stačí sa na danú tému zamerať pokiaľ vás zaujíma a cesty sa objavia.

ČO SOM CHCELA SOM VÁM POVEDALA

Nejaké tie fakty, info aj moje postrehy. Čo si z toho zoberiete nechám na vás. Mojím zámerom nie je na nikoho preniesť zlý pocit z toho ako žije a kde nakupuje. No cítim, že je mojou úlohou priniesť vám informácie a nechať vás nad vecami zdanlivo obyčajnými trošku sa zamyslieť.

Mne osobne nikdy neprišlo divné nakupovať v second hande nakoľko som bola odmalička naučená sa o svoje veci deliť. Či už so sestrou alebo sestrernicou a keď som bola staršia dokonca s maminou. A bolo u nás aj bežné, že veci z ktorých sme vyrástli a boli stále pekné a nepoškodené mamina darovala svojim kamarátkam čo mali menšie deti. A tie čo mali deti staršie zas dávali veci nám. Dodnes to tak je. A ja som veľmi vďačná, že toto mám v sebe od detstva zakorenené.

NA ZÁVER

Na záver poviem len, že móda je úžasná. Dovoľuje nám pomocou osobného štýlu vyjadriť sa. Prináša emćie, radosť, môže byť presne taká ako to cítite. Úžasné ale aj je byť zodpovedný. A ja som presvedčená o tom, že vo veľkej miere to dokážeme všetci.

Sú veci, ktoré musíte kúpiť vo fast fashion či v predajni čo nejde na vlne udržateľnosti? Ok kúpte si ich. Nevyčítajte si to. Ale nebudťe ani ľahostajný a aspoň sa zamyslite a skúste preskúmať napríklad Marketplace, Vinted alebo iné outlety a bazáry či to čo hľadáte náhodou nemajú. Zaručujem, že budete mať okrem nového kúsku aj úžasný pocit spokojnosti.❤

A teraz mi povedzte ako to máte vy. Ste nákupní maniaci? Sekáčoví milovníci? Obľubujete obchodné centrá ? Alebo ani nenakupujete a nový kúsok vám do skrine pribudne raz a rok? Baví vás móda? Dajte vedieť. Ja sa veľmi rada dozviem o vás niečo viac.

A kľdne sa zastavte aj u ňa na INSTAGRAME. Alebo pokračujte v čítaní tu na blogu. V sekcii ČLÁNKOV si určite vyberiete.

Petra

Podeľ sa o článok

One Reply to “MÓDA,UDRŽATEĽNOSŤ, MINIMALIZMUS, KONZUM…”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *