VEGAN JEDÁLNÍČEK – výber Marec 2021

Marec bol mesiacom snáď všetkého. Vo februári som sa snažila ísť na zdravšej vlne čo u mňa znamená viac zeleninových jedál, menej polotovarov, menej oleja. No a tento mesiac som to obmedzené do jedálníčka zase prinavrátila. Nech je trochu zmena.

So mnou je to ako s počasím. Mám svoje obdobia. A tak ako sa mení všetko okolo mám aj ja určité fázy stravovania. Niekedy mi hrozne chutia neskutočne zdravé jedlá a niekedy si aj týždeň vkuse kupujem len polotovary alebo objednávam donášku. Tento mesiac bol síce zas mixom ale čoho bolo viac je toho menej zdravého. Čo ale v rámci vegan stravy aj tak nie je až také hrozné. Veď posúďte sami. ☺

RAŇAJKOVÉ RUTINY:

Raňajkám u mňa už dlhodobo kraľujú kaše z ovsených vločiek a chia semienok. Najradšej ich mám práve takéto jednoduché uvarené s vodou na hustú kašu doplnené o oriešky alebo čerstvé či mrazené ovocie.

Aktuálne – cca posledný rok – mojim kašiam dominuje mrazené mango. Odkedy som ho objavila tak si na ňom závislačím. Ale je to veľmi príjemná závislosť. Tú s čistým svedomým odporúčam.

V raňajkovom menu si svoje miesto našli aj musli s jahodami a mliekom. Tie mám najradšej. Tie so sušenými jahodami alebo malinami.

Ako to tu rekapitulujem vidím, že raňajky sa niesli tento mesiac v sladkom duchu. Dostala som totiž od kamarátky túto čokoládovú pomazánku. A hneď som ju skúšala na vianočke. Toto bola jedna zo série mnohých, ktoré moja spolubývajúca už pri treťom pokuse dotiahla do dokonalosti. Recept na tú dokonalú zazdieľam už čoskoro.

Moje krabičkovanie do práce pokračovalo a v dni keď som chcela jedálníčku odľahčiť som si brala ako obed aj kašu. Tentokrát obhatenú o pár lyžičiek spomínanej čokoládovej pomazánky. Tiež môžem len odporúčať.

OBEDY:

Obedy teda ako som už predostrela vyššie sa viezli v klasickom duchu nosenia si jedál do práce. S krabičkami sa ale striedala aj donáška a v dni kedy sa mi nechcelo variť mi na dvere kancelárie vyklopkávali kuriéri z woltu a nosili jednu dobrotu za druhou. Mala som jedlo z Bistra HERBIVORE a pár krát aj z FORKY’S.

Vymyslela som si fakt neskutočný dresing k zeleninovému šalátu. Použila som malý alpro klasik, pretlačený cesnak, soľ a čierne korenie. všetko poriadne premiešala a zmiešala s šalátom. Musíte vyskúšať! Výzorovo nie až tak excelentné ale chuťovo 10/10.

šalát

Cez víkendy to zas boli moje milované ZEMIAKY. Nakrájané a upečené v rúre. Poriadne posypané lahôdkovým droždím, čiernym korením a kurkumou. Je to tá najlepšia kombinácia a nepotrebujete k nej pridávať ani soľ ani olej len ich poriadne do chrumkava prepiecť. Ja si ich dávam niekoľkokrát do mesiaca.

marec
zemiaky

VEČERE:

Sú u mňa veľmi rôznorodé a iný nebol ani marec čo sa týka rozmanitosti. Zemiaky sa okrem obedov objavujú aj vo večerách. Lebo veď prečo nie. Toto je jedno jedlo, ktoré sa mi asi nikdy v živote nepreje.

Teraz som ale znovuobjavila čaro Budha misiek a takéto nádherné misky som si skladala pravidelne. Vždy s malými obmenami na základe toho čo práve bolo doma. V tejto konkrétnej je kuskus, údené tofu, paprikový hummus, čerstvá cibuľa a paradajka , zelený šalát a reďkovka. Všetko zasypané sezamovými a konopnými semienkami.

budhova miska

PÁR SLOV ZÁVER:

Záverečné slová sú taká moja klasika dá sa povedať. Mám rada keď majú veci aj úvod aj záver. A pri článkoch to platí dvojnásobne. Máte tu teda už odomňa jedálníček za Marec, Február aj Január.

V tomto mesiaci som zhrnula celkom dosť vecí ale samozrejme vždy je to len prierez toho čo daný mesiac jem. Je tam toho pochopiteľne oveľa viac.

Som milovníkom veľkých porcií a dokladania si duplí. To na fotkách nevidíte ale každý kto ma lepšie pozná to o mne veľmi dobre vie. Som rada, že som sa o svoje jedlá s vami podelila. Lebo ja jedlo milujem. Aj jesť aj ho fotiť aj pripravovať a ochutnávať.

Inak pokiaľ ide o sekciu obedov a večerí to rozdelenie nie je úplne presné lebo tieto dve sekcie sa u mňa takmer prelínajú. Ale chcela som to pre vás pekne v článku odčleniť.

Dajte mi vedieť ak niečo vyskúšate, alebo sa kľudne len podeľte o to ako sa stravujete v toto obdobie vy. A pre ešte viac jedálníčkových inšpirácií sledujte môj Instagram, kde veľa jedál zdieľam v stories.

A majte pekný deň.

Petra

Podeľ sa o článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *