Obľúbené – Marec 2021

Dnešných marcových obľúbencov mám pre vás pripravených znova päť. Verím, že si medzi nimi nájdete pár, ktoré si obľúbite aj vy.

Tak ako aj po minulé mesiace aj dnes to budú obľúbenci z rôznych oblastí. Nebude chýbať jedlo, tip na knihu či podcast a predstavím vám aj ďalšiu z organizácií, ktoré mám rada.

Len pre info uvádzam, že nič v tomto článku nie je sponzorované a ani mi nebolo nikdy od zmienených firiem nič podarované (možno raz 😁. určite sa tomu nebudem brániť). Sú to jednoducho moje naozaj obľúbené a časom preverené veci, o ktoré sa rada podelím. Sama viem, že na základe odporúčaní som objavila veľa toho čo by sa ku mne možno inak nikdy nedostalo.

1. ORGANIZÁCIA 4ocean

4ocean je nezisková organizácia, ktorá sa stará o čistenie oceánov od plastového odpadu. Svoju púť začali na Bali a odvtedy sa rozšírili do niekoľkých ďalších krajín. Indonézie, USA či na Haiti. Aktuálne majú cez 250 zamestnancov a okolo 25 lodí, ktoré denne pomáhajú ocenány čistiť.

Podporiť ich môžete kúpou náramku vytvoreného práve z tohto odpadu. Majú ich v neskutočne veľa prevedeniach a každý stojí 20 dolárov. Pokiaľ si náramky kúpite organizácia sa zaväzuje, že za váš príspevok vyloví z ocánu jednu libru odpadu. Majú svoj signifikantný modrý náramok a okrem neho každý mesiac vychádza jeden špeciálne farebný, ktorý okrem samotného výlovu plastu prispieva na nejkú konkrétnu organizáciu zaoberajúcu sa jedným morským živočíchom. Či už sú to tulene, korytnačky či morské hviezdice.

Ja osobne som si kúpila dva náramky. čierny, ktorý prispel na ochranu žralokom a ich základný modrý.
4ocean

2. 5 ročný denník TAM A ZPĚT

O tomto denníku mi povedala moja spolubývajúca a kamarátka Linda. Samozrejme vie, že písanie denníkov milujem a spomenula mi, že jej kolegyňa má denník, ktorý používaš 5 rokov a sleduješ v ňom ako si každý rok pokročila a čo sa v tvojom živote zmenilo.

Denník funguje totiž na báze otázok, ktoré sú rôzne. Na každý deň v roku jedna. A tá istá otázka je vám v ten istý deň roku pokladaná 5 rokov za sebou. Odpovede sú písané pod seba takže od druhého až po ten piaty vždy vidíte čo ste napísali rok/roky predtým. Niekedy sú otázky úplne ľahké ako napíš aký si mala deň, tvoj obľúbený film, v ktorej reštaurácii si naposledy bol. A potom také nad ktorými sa musíš zamyslieť ako napríklad aký máš momentálne životný cieľ, ktorej pravde sa nechceš pozrieť do očí či kto si.

Za seba určite odporúčam. Mám ho už od Vianoc a keďže som si ho kúpila v Decembri vychytala som špeciálnu edíciu a mám ho v červenej farbe ❤. Bol o stovku (v Kč) drahší než v klasických farbách a práve táto suma putovala na pomoc malému Jirkovi M., ktorý trpí spinálnou svalovou atrofiou.

Kúpite ho aj na Slovensku aj v Čechách a teda v dvoj jazykových verziách. Ja mám ten český. Koho by zaujímalo viac stačí kliknúť na ich Instagram.

TAM A ZPĚT

3. Hellmann’s Vegan tatarka

Keď minulý (alebo predminulý?) rok prišla vegánska verzia na náš trh kupovala som si ju veľmi často. Potom som si dala menšiu pauzu a teraz ako som chystala s kamarátkou veľkonočné menu náš šalát sa bez nej neobišiel. Celkovo odkedy som ju prvýkrát ochutnala pripravujem vianočný či veľkonočný zemiakový šalát už len s ňou. Ak ste mali Hellmann’s tatarku či majolku pred prechodom na vegánstvo radi toto je extrémne adekvátna náhrada. Hodí sa k hranolkám, k zmieňovanému zemiakovému šalátu, do wrapov či studeného cestovinového šalátu. A nakoniec aj ku všetkému čo si vymyslíte. Už ste ju mali?

hellmans vegan

4. PLANT PROOF podcast

Aj napriek tomu, že zvyknem počúvať dosť zahraničných podcastov o vegánstve o PLANT PROOF podcaste som sa dopočula len z dôvodu, že s nimi Ben Cristovao robil rozhovor. Bena mám rada. Okrem jeho hudby aj fakt, že je vegan. A aj že to šíri medzi svoje okolie. A tak som si jeho podcast vypočula a začala počúvať aj ďalšie a stali sa jednými z mojich obľúbených spoločníkov na dlhé prechádzky mestom.

Ich autorom je Simon J Hill, ktorý je odborníkom na výživu a veľa podobne orientovaných hostí si aj do svojho podcastu pozýva. Nájdete u neho rozhovory so športovcami, známymi osobnosťami, dietolégmi, doktormi a celkovo s ľudmi, ktorí sa či už stravujú rastlinne alebo riešia témy ohľadne zlepšenia zdravia tejto planéty. Medzi podcastami o rastlinnej výžive patrí k mojim obľúbeným. K dnešnému dňu má na SPOTIFY viac než 120 častí. Komu nerobí angličtina problém tomu PLANT PROOF podcast rozhodne odporúčam.

Diel s Benom si možete vypočuť tu : Why Pop Star Benny Cristovao changed the food on his plate
plant proof podcast

5. PAPRIKA Kitchen & Bar

Klasicky v mojich odporúčaniach nesmie chýbať tip na skvelé jedlo. Paprika je pražská reštaurácia, ktorá sa špecializuje na stredozemskú kuchyňu. Aj keď majú v Prahe dve pobočky osobne som u nich ešte nebola. No ich jedlo si dopriavam často. Objednávam si ho cez WOLT a nechávam si ho doviezť. Najčastejšie je to do kancelárie keď si výnimočne nesíham večer pripraviť jedlo do práce.

Nie je to čisto vegánska reštaurácia ale pre vegánov toho majú dosť. Už som ochutnala HUMMUS tanier na ktorom bol vynikajúci Hummus & Falafel, podávaný s domácim pita chlebom a Hummus & Vegan Shawarmu. Shawama bola z sójových rezancov. Falafel je moje najobľúbenejšie jedlo od nich. Majú aj nejaké ďalšie jedlá v ponuke no tie som zatiaľ neskúšala. Určite je ale PAPRIKA skvelou možnosťou ak máte kamarátov, ktorý moc vegánske reštaurácie nemusia a vy sa bez výčitiek môžete najesť vegánskeho jedla v ich poločnosti.

paprika praha
Inak WOLT cez ktorý si toto jedlo vždy objednávam má systém odmeny za to, že niekomu túto službu doporučíte. Takže ak sa budete registrovať zadajte môj kód 7HP0B. Dostanete na prvé tri objednávky zľavu 50 Kč a rovnako ja dostanem 50 Kč z týchto troch za vás. Nie je to veľa ale tak prečo zľavu nevyužiť tam kde sa ponúka. 🥰

Na záver…

len pripomínam predchádzajúce dva články v ktorých som vám predstavila obľúbencov za JANUÁR a FEBRUÁR. A keďže tento článok som písala s miernym omeškaním ten ďalší sem na blog pribudne už čoskoro.

Podeľte sa so mnou o vaše skúsenosti s danými produktmi spomínanými v tomto článku. Skúšali ste tatarku? Poznali ste TAM A ZPĚT alebo Simonov podcast? Tiež vlastníte nejaký z náramkov 4ocean? Boli ste už v PAPRIKA bistre? Alebo sa len podeľte o to čo nového ste skúsili a obľúbili si v poslednej dobe vy.

Dajte mi vedieť.

Petra

Podeľ sa o článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *