žemlovka vegan recept

ŽEMLOVKA

Po čase mám pre vás prichystaný ďalší recept. Tentokrát je ním ŽEMLOVKA. Jedlo, ktoré som ako dieťa úplne zbožňovala a prestala som ho jesť lebo na vegánstve som už pochopiteľne nejedla ani rohlíky ani vianočky a podobné pečivo, ktoré vegan nebolo a na žemlovku bolo potrebné.

Ale skúsila som ich nahradiť bielym mäkkým toastovým chlebíkom a rozdiel v chuti by ste nespoznali. Tu je recept a môžete si ho doma vyskúšať.

POTREBUJEME:

  • 1 deci oleja
  • 1 balenie toastového chleba
  • 1 lyžičku chia semienok
  • 1/2l rastlinného mlieka
  • Cca 12 jabĺk
  • Hrsť hrozienok
  • Cukor, škoricu

POSTUP:

Jablká si obielime a nastrúhame. Pridáme do nich škoricu a cukor. Množstvo nechám na vás, záleží ako veľm máte radi škoricu a sladké. Ja som dala cca 3 lyžice cukru a jednu škorice. Dobre premiešame a pridáme za hrsť hrozienok.

Teraz si pripravíme chleba. Použijeme celý bal. Jednotlivé krajce si nakrájame na menšie kúsky (ja som dala každý tak na 6 častí). Dáme do misky. Do pol litra mlieka pridáme za lyžicu chia semienok, lyžicu oleja, lyžicu cukru a premiešame.

Postupne nalejeme na chleba. Pridávajte dovtedy kým sa chlebík nenasiakne. Určite ale nie viac než je treba. Nemal by plávať v mlieku ale iba byť tak akurát nasiaknutý.

Vzniknutú masu si rozdelíme na dve polovice.

Plech si vymastíme trochou oleja. Prvou polovicou chlebíkovej hmoty si vystelieme rovnomerne celý plech. Pridáme všetky jablká – taktiež rovnomerne rozmiestnime. Nakoniec pridáme navrch druhú vrstvu chlebíkovej zmesi. Potrieme olejom. Cca dvoma lyžicami. Zasypeme menším množstvom cukru a dáme piecť do predhriatej rúry na 160°C.

Postupne pridávame teplotu. Pred koncom aj na 200°C aby sa do chrumkava opiekla. Pečieme podľa potreby a výkonnosti rúry. Odporúčam kontrolovať pomocou špáratka. Pokiaľ sa naň nič nelepí žemlovka je hotová 😊

Dúfam, že recept vyskúšate a dáte vedieť ako vám chutilo.

A ak by ste mali chuť na ďalšie sladké recepty tak skúste KYSNUTÉ BUCHTY či BÁBOVKU. Nebudete ľutovať.

Podeľ sa o článok

7 Replies to “ŽEMLOVKA”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *