VEGAN JEDÁLNÍČEK – VÝBER JANUÁR 2023

Inšpirácie nie je nikdy príliš veľa. A preto prichádzam dnes po dlhšej pauze s mojou obľúbenou súčasťou tohto blogu a tou je výber z môjho jedálníčka. Chcem aby bolo vegánstvo čo najjednoduchšie a najdostupnejšie pre každého kto hľadá na internete vegáske recepty a tipy ako sa stravovať.

SLADKÉHO KOPA…

Tento mesiac sa rozhodne niesol v znamení veľkého množstva sladkých jedál. Po Vianociach keď je človek rozbehnutý nie je sa čomu čudovať.

Niekoľko krát som si zašla do svojho obľúbeného podniku SHARE Sweet Bar kam veľmi často beriem všetky svoje kamošky a aj návštevy čo za mnou zavítajú do Prahy, lebo tu majú tie najlahodnejšie vegánske zákusky.

Zákusky ku káve si vždy rada dám pokiaľ je možnosť. A práve takto nečakane som narazila aj na jablkový závin hore v Paládiu v jednej kaviarni ale odporúčať vám ju nebudem lebo aj keď koláčik bol skvelý tak tam boli extrémne pomalý a objednávky sme sa dočkali asi po 20 minutách od toho čo sme si ju vypýtali. A to bolo bez obsuhy, len čakanie pri pulte na výdaj. Aby som ale nebola úplne negatívna tak káva aj koláč boli veľmi dobré a ja som veľmi vďačná, že po Prahe stále vo viac a viac bežných podnikoch sa objavujú aj vegan zákusky.

Čo sa týka kupovaných sladkostí, mám už medzi nimi svojich favoritov, ktoré si zvyknem kupovať. Ale tento mesiac ma kolegyňa v práci extrémne príjemne prekvapila keď mi darovala tieto vegan čokoládové sušienky s brusnicami a orieškami. Čakali ma na stole hneď v prvý deň príchodu do práce v 2023. A aby som nezabudla – zoženiete ich v Marks and Spencer a sú naozaj extrémne úžasné. Zaradili sa hneď do mojej top 10ky. Nájdete ich pod názvom: M&S plant kitchen dark chocolate cranberry and hazelnut cookie.

NEBOLO TO VŠAK LEN O SLADKOM…

Január je samozrejme aj mesiacom kedy človek rozmýšľa a určuje si nejaké tie menej či viac reálne ciele do nového roka. Jeden z tých mojich bolo začať jesť o poznanie zdravšie a variť si do práce. A to čo si budem variť aby bolo z množstva čerstvých a celistvých potravín. A darí sa mi to už dlhšie udržovať. Aj keď píšem o januári, tým že tento článok vydávam až v marci možem prehlásiť, že sa mi to do veľkej mieri darí. A baví ma to. Najbližšie jedálníčky budú toho dôkazom. A asi sa posnažím aby ich tento rok vyšlo čo najviac zas aby ste mohli brať inšpiráciu z obyčajného jedálníčka obyčajnej veganky a nie len z perfektných instagramových profilov so zložitýi receptami. Lebo ja zložito ozaj nevarím. Nemám na to kapacitu 😉.

Môj mesiac bol teda plný návštev do obchodu a nosenia tašiek zeleniny a potravín z obchodu domov. No v rámci pohodlnosti ale aj praktickosti som si párkrát nechala potraviny aj doniesť. Hlavne také ťažšie položky ako sú niekoľko kilové balenia zemiakov a podobne.

Mnoho jedál bolo potom uplne jednoduchých a zložených zo základných potravín. Varím veľa ryže a pečiem veľa zemiakov, varím si kuskus a občas aj nejaké cestoviny. Vždy pridávam množstvo čerstvej, varenej či dusenej zeleniny. Pridávam fermentované potraviny. Hlavne moju obľúbenú kyslú kapustu. A hlavne dbám na to aby bolo v mojej strave dosť strukovín. Šošovica, fazuľa ani tofu a výrobky z nich nikdy nechýbajú v rámci týždňa ani mesiaca.

Sladkému som ale aj napriek tomu, že teraz poväčšine varím doma verná ostala. Upiekla som si domáce buchty. Dali mi zabrať lebo ja nie som úplná pekárka ale po veľkom trápení to bola fakt zaslúžená odmena a ja som si vychutnala každé sústo.

Na záver mi neostáva len vám pripomenúť, že článkov v ktorých vám približujem svoj jedálníček je tu niekoľko za posledné roky a nájdete ich všetky na jednom mieste pod sekciou VEGAN JEDÁLNÍČEK.

Majte sa pekne,

Petra

Podeľ sa o článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *