Kvôli tejto knihe som sa stala vegánkou…

Kvôli tejto knihe som sa stala vegánkou. Avšak až 5 rokov po jej prečítaní.

  • Prečo taká dlhá pauza?
  • Čo som jedla medzitým?
  • Čím bola práve táto kniha výnimočná?

To všetko a aj to prečo vôbec nepatrí medzi moje obľúnené knihy sa v dnešnom článku dozviete.

Čo je to za knihu?

Kniha o ktorej je reč sa volá SKINNY BITCH (oficiálny slovenský preklad Štíhla potvora). Úprimne som si ju kúpila len kvôli názvu. Myslela som si, že to bude nejaká super top diéta a dozvedela som sa o nej nejak z tumblr pretože fotka na ktorej s ňou bola Victoria Beckham odfotená bola veľmi populárna. Dokonca sa mi tú fotku podarilo dohľadať. Čo teda malo slúžiť ako návod na schudnutie sa stalo pre mňa niečím úplne iným. Niečím čo mi zmenilo život. Úplne.

Štíhla potvora

Informácie na ktoré som nebola pripravená…

Knihu napísali dve autorky spoločne Rory Freedman a Kim Barnouin. Obe modelky. Musím podotknúť, že moje 20 ročné ja ešte bolo ok s tým ako bola kniha písaná ale úprimne je to veľký brak. Nikomu ju čítať neodporúčam ale práve táto kniha bola tým, kde som zachytila prvýkrát zmienku o pojme VEGÁNSTVO. Preto je pre mňa cenná a nechávam si ju aj napriek tomu, že ju nikdy nebudem asi znova čítať.

Má mnoho kapitol v ktorých opisuje prečo je, ktorá z jednotlivých zložiek potravy zlá. Napríklad cukor, mlieko, vajcia, mäso, polotovary atď. Dá sa tam nájsť mnoho cenných informácií ale autorky chceli písať nejaký takým cool moderným a neštandardným spôsobom a vypálilo to úplne opačne až otravne čo človeka dosť odrádza.

V kapitole o mäse ale nebolo písané len o tom prečo je škodlivé z hľadiska zloženia ale hlavne poskytla informácie o tom odkiaľ to mäso samotné pochádza, ako zvieratá, ktoré jeme celý život trpia, v akých žijú podmienkach a ako končia.

Pamatám si úplne presne kde som bola keď som túto kapitolu čítala. Bolo to v obchodnom centre Mlyny v Nitre kde som si ju kúpila. Sedela som na lavičke na najvyššom poschodí a normálne sa mi z očí valili slzy. V strede nákupného centra. Bolo to pre mňa tak neskutočne silné a bolestivé čítať, že som sa vtedy a tam rozhodla už nikdy si žiadne mäso nedať. A tak sa aj stalo.

Prečo trvalo 5 rokov kým som z VEGETARIÁNSTVA prešla na VEGÁNSTVO?

Jednoducho a jasne. Pretože bol rok 2010. O vegánstve v našich kočinách nebolo žiadne info. Žila som s doma s rodinou v malom mestečku a jediné informácie som postupne začala hľadať boli z YouTubu. A YouTube vegánskej scéne vládli frutaráni a všetci len chodili na pobyty do Ázie kde jedli 30 kusov ovocia denne a všetko čo vieme o výžive na rastlinnej strave sa ku mne nejak nedostávalo. Nemalo odkiaľ. Ešte že som vedela anglicky lebo cz a sk vegan scéna neexistovala. Nula nič. Žiadne instagramy, žiadne kuchárky. A keď žijete v malom meste kde aj slovo vegetarián rovnalo sa čudák proste to nešlo.

Povedala som si síce, že prestanem jesť všetko živočísne ale keďže som nevedela ako si jedálníček zložiť tak ma asi po mesiaci jedenia len ovocia a špagiet s kečupom a zeleninou okolnosti proste prinútili prehodnotiť situáciu a ostala som len pri vegetraríánstve. A vegánstvo som si nechala ako cieľ, ktorý snáď jedného dňa dosiahnem. Mäso som si však už nikdy nedala. Ani nič z neho.

CESTA K CIEĽU JE DÔLEŽITEJŠIA NEŽ RÝCHLOSŤ AKOU K NEMU PRÍDEME

Ja som si to kedysi vyčítala a brala som to ako svoju slabosť. Že ma ovládali chute či to, že som si viac nehľadala infromácie. No rokmi som prišla na to, že to bolo zbytočné. Pretože ako so všetkým v živote to proste jeden deň v mojom vnútri (rozumej srdci, logike, svedomí..) všetko začalo dávať zmysel. A prechod z VEGETARIÁNSTVA na VEGÁNSTVO mi prišiel ako tá najprirodzenejšia vec ktorú som mohla vykonať.

Nech vám je to priponienkou, že už len to že máte túžbu robiť vo svojom jedálníčku kroky k lepšiemu je veľa. A či si k cieľu prídete za jeden deň alebo za 20 rokov je len vašou cestou. Hlavne nech je všetko v súlade s vašimi hodnotami. Vegánstvo je s mojimi hodnotami v absolútnom súlade.

Dúfam, že sa vám páčil aj takýto druh článku. Mne sa veľmi dobre písal a som rada, že som sa s kúskom mojej cesty k vegánstvu mohla podeliť s každým z vás.

Majte pekný deň a dajte mi vedieť:

  • Ako sa stravujete vy?
  • Je vaša strava v súlade s vašimi hodnotami?
  • Ak ste vegani, čo bolo u vás tým impulzom k zmene? Kniha, článok, youtuber, dokument…?

Podeľ sa o článok

One Reply to “Kvôli tejto knihe som sa stala vegánkou…”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *