vegánstvo

Vegánstvo vs. Vegetariánstvo: čo je lepšia voľba zo zdravotného hľadiska?

Vegánstvo aj Vegetariánstvo sa v posledných rokoch stali veľmi populárnymi kvôli množstvu zdravotných výhod ktoré prinášajú. V dnešnom článku sa pozrieme na to ktorá forma stravovania je zo zdravotného hľadiska na tom lepšie.

Hoci obe “diéty” vylučujú živočíšne produkty, existujú medzi nimi niektoré kľúčové rozdiely, ktoré môžu mať významný vplyv na zdravie. V oboch prípadoch sa nekonzumuje mäso a mäsové výrobky. Rovnako i ryby. Vegetariánska strava však dovoľuje jesť mliečne výrobky, med a vajcia. Vegánstvo vylučuje úplne všetky živočíšne produkty.  

Keďže vegáni nekonzumujú žiadne živočíšne produkty, živiny musia získavať z iných zdrojov, ako sú ovocie, zelenina, obilniny, uhľohydráty a hlavne strukoviny. Výsledkom je, že vegánska strava má tendenciu obsahovať viac vlákniny a živín ako vegetariánska strava. A keďže je vláknina jednou z hlavných zložiek potravy ktorá v dnešnej modernej dobe v našich jedálníčkoch chýba majú vegani výhodu oproti inak sa stravujúcim.  

BENEFITY

Štúdie ukázali, že vegánska strava je spojená s nižším rizikom srdcových chorôb, cukrovky, niektorých druhov rakoviny a obezity vďaka množstvu zdravých rastlinných potravín, ktoré má človek v jedálníčku. Vegáni majú tiež tendenciu mať nižšiu hladinu cholesterolu, nižší krvný tlak a nižší index telesnej hmotnosti ako vegetariáni. Okrem toho ale môžu mať nižšie hladiny určitých vitamínov a minerálov v dôsledku obmedzenia živočíšnych produktov.

vegánstvo

BUĎTE V OBRAZE

Okrem toho čo človek zo svojho jedálnícka vylúči by mal ale myslieť aj na to čo do neho pridá. Zastavovať i ten svoj tanier tak aby mu poskytol celú škálu potrebných mikro aj makroživín.  

Veľká pomoc je v tomto smere stránka CRONOMETER kam si viete zadávať jednotlivé potraviny, ktoré skonzumujete a ukazuje vám dopodrobna koľko tukov, bielkovín, vitamínov či minerálov ste prijali. Plus mnoho ďalšieho. Odporúčam najmä ak s nejakým novým spôsobom stravy začínate. Táto aplikácia je v angličtine. Pokiaľ jazyk neovládate podobné informácie vám poskytne aj stránka kalorické tabulky aj keď nebudu až tak podrobné ako v cronometri. 

Webová stránka je zadarmo pokiaľ vám stačia základné funkcie. Za mňa úplne postačia. Aplikácia v mobile je spoplatnená.
vegánstvo cronometer
ukážka toho ako cronometer vyzerá

Celkovo možno povedať, že vegánska strava ponúka viac zdravotných výhod ako vegetariánska strava práve vďaka vylúčeniu všetkých živočíšnych produktov. Hoci vegánska strava môže byť náročnejšia na udržiavanie kvôli nedostatku niektorých vitamínov a minerálov, celkovo je stále zdravšou voľbou. Vegáni majú tendenciu mať nižšie indexy telesnej hmotnosti, nižšie hladiny cholesterolu a nižšie riziko chronických ochorení, ako už bolo spomenuté vyššie. Preto ak uvažujete pre ktorú z nich sa rozhodnúť – pokiaľ sa na to dívate zo zdravotného hľadiska je lepšou voľbou vegánska strava ako vegetariánska

Najdoležitejšie je však dodržiavať pravidlo, že si treba ku všetkému robiť preiskum, hľadať si informácie, čítať knihy, sledovať ľudí, ktorý sa danej oblasti venujú a potom hlavne skúšať veci na sebe a posúdiť ako čo na vás vplýva. 

V dnešnej dobe je stravovanie sa akýmkoľvek sposôbom veľmi jednoduché nakoľko existuje extrémne množstvo produktov dostupných v bežných potravinách cez základné potraviny až po sladkosti . Nespočet kníh od odborníkov, podcasty, youtube videá, odborné články aj vedecké štúdie. Tak smelo do toho.

NA ZÁVER

Tento článok je o zdravotnom hľadisku, ale ak sa rozhodujete medzi možnosťou stravovať sa vegánsky alebo vegetariánsky a pozeráte sa na to aj cez optiku etiky a nechcete sa podieľať na utrpení zvierat je vegánstvo jasná voľba. Pokračovanie v jedení mliečnych výrobkov a vajíčok zvieratá z tohto cyklu využívania na ľudskú potrebu nevynecháva – práve naopak. Zvieratá ktoré sa nevyužívajú priamo na produkciu mäsa ale na ostatné produkty (syr, vajcia , mlieko a mliečne produkty) sú udržované nažive v zajatí dlhšie lebo je z nich tak väčší osoh.

Samozrejme pokiaľ viete, že autorom článku je vegánka môže vám pripadať že preferujem vegánstvo pretože je to moja cesta ale nie je to tak. Preferujem ho preto lebo ja sama v tejto oblasti nenechávam veci na náhodu a o strave a jej vplyve na naše zdravie si už roky veľa študujem a určite pridám aj články o zdrojoch ktoré pomôžu v tomto štúdiu aj vám, ktorí o to máte záujem. Predstavím podcasty, knihy, doktorov a aktivistov. Už čoskoro.

vegan knihy

Zatiaľ dúfam, že vám článok dal nejaké podnety na zamyslenie. Možno ste sa niečo nové dozvedeli. A ak chcete čítať o vegánstve aj tom ako ho praktizovať viac môžete si prečítať niektorý z týchto článkov u mňa na blogu:

Podeľ sa o článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *