KAM NA VEGAN JEDLO V PORTE (PORTUGALSKO)

Ak sa ocitnete v Porte máte veľké šťastie. Je to mesto s neskutočnou energiou, krásnymi ulicami aj ľuďmi. A okrem tohto všetkého ešte ponúka aj výborné jedlo. Ja som tam bola len na skok no stihla som to najlepšie z najlepšieho. A zas mi z časti dopomohla aj aplikácia Happy Cow, ktorej som na výletoch verná.

PASTEL DE NATA JE ZÁKLAD

Keď sa nachádzate v krajine, ktorá je typická pre nejaké jedlo je vašou morálnou povinnosťou ako milovníka jedla túto vec ochutnať. Tak ako som v Paríži jedla croissant tak som si v Porte neodpustila Pastel de nata.

Čo ten pastel vlastne je? Sú to portugalské koláčiky plnené žĺtkovým krémom podávané v košíčkoch z lístkového cesta. Samozrejme tie čo som ochutnala ja boli vo vegánskej verzii.

pastel de nata vegan

NA KÁVU A KOLÁČIKY (a spomínaný pastel de nata) DO ODETE BAKERY

Na raňajky určite na toto miesto. Odete Bakery – padaria artesanal & pastelaria vegan.

Adresa: R. de Santo Ildefonso 478, 4000-467 Porto, Portugalsko

Malá útulná kaviarnička nachádzajúca sa v tichej uličke v budove z vonku vôbec nie výraznej. Vnútri však hýri farbami a prostredie je veľmi príjemné. Interiér tvoria štyri stoly, bar a kuchyňa. Viac ani nebolo treba. Hneď pri pulte nájdete vitrínu s pečivom kde ponúkajú tartaletky, croissanty, pastel de nata, cinamon rolls, kváskový chlieb, focacciu a mnoho iného z ich pekárne.

Ja som si dala pastel a cinnamon roll. Kamarátka skúsila čokoládovú tartaletku s ovocím a obe sme boli nadmieru spokojné.

odete bakery
vegan portugalsko

NA “TO PRAVÉ JEDLO” DO HONEST GREENS SANTA CATARINA

Adresa: R. de Santa Catarina 184, 4000-442 Porto, Portugalsko

Reštaurácia Honest Greens je jednou z mnohých pobočiek, ktoré sa naachádzajú po Španielsku a Portugalsku. Okrem Porta ich nájdete v Madride, Lisabone či Barcelone.

HONEST GREENS nie je vegánskou reštauráciou ale cca 90 % produktov v menu je rastlinného pôvodu.

Konceptom ktorého sa majitelia držia je aby bolo jedlo skutočné, bez zbytočných prísad, konzervačných látok alebo rafinovaných cukrov a zároveň ekologické v čo najväčšej miere. Preferujú potraviny, ktoré sú lokálne a zo zodpovedných zdrojov, od okolitých farmárov, dodávateľov a remeselníkov, ktorí používajú udržateľné metódy. Menu je zamerané na rozmanitosť a je vždy prispôsobené podľa produktov čo sú práve v sezóne. Naje sa tu ten čo má preferencie bezlepkové, vegetariánske, vegan aj paleo.

Ja som mala Latin Lover Bowl a k tomu pečené batáty s tahini a praženými lieskovcami. Chuť celého jedla bola vynikajúca a keď budem mať možnosť určite do Honest Greens znova zájdem. Takže odporúčami všetkými desiatimi.

honest greens portugal
honest greens
honest greens menu

ČERSTVÉ OVOCIE A ZELENINA PRIAMO Z TRŽNICE

Toto miesto nie je reštaurácia ani žaiden podnik ale odporúčam ho neobísť. Reč je o krytej tržnici Mercado do Bolhão ktorú nájdete v centre mesta.

Adresa: R. Formosa 322, 4000-248 Porto, Portugalsko

Tržnica je otvorená každý deň okrem nedele a nájdete tu čerstvé ovocie aj zeleninu a mnoho iného. Hlavne ale to ovocie a zeleninu. Rozprestiera sa v rámci desiatok stánkov a nebudete si vedieť vybrať. Určite nevynechajte maslovo krémové avokáda, hrozno či figy. A potom už je to na vašich preferenciách. Čerstvosť a spokojnosť garantovaná.

mercado tržnica porto
vegan jedlo porto
mercado tržnica porto

PIKNIK S VÝHĽADOM Z PARKU JARDIM DO MORRO

Zakončiť deň sa oplatí v parku Jardim do Morro nachádzajúcom sa hneď vedľa mostu Ponte de Dom Luís I v časti mesta zvanom Gaia.

Adresa: Jardim do Morro, 4430-210 Vila Nova de Gaia, Portugalsko

Aké jedlo si sem vezmete je už len na vás. My sme si vzali víno, guacamole a tortila chipsy. Je treba prísť v predstihu lebo park je každývečer plný ľudí, ktorý majú rovnaký plán. Užívať si výhľad, spoločnosť a jedlo pri pohľade na západ slnka nad panorámou Porta. Odporúčam! Tento zážitok stojí za to.

portugalsko jardim do morro
porto portugalsko

Porto je miestom ktoré som nikdy nemala na dovolenkovom radare a o to viac som bola ohromená tým aké to tu bolo krásne a ako dobre som sa cítila. Už teraz viem, že len čo bude príležitosť zájdem sem určite znova. Jeden a pol dňa mi tu rozhodne nestačilo.

Majte sa pekne a príjemné cestovanie a spoznávanie kuchýň a nových jedál želám nech už ste kdekoľvek vo svete.

Podeľ sa o článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *