praženica míchaná vajíčka

PRAŽENICA neboli MÍCHANÁ VAJÍČKA po vegánsky – na dva rôzne spôsoby

Praženica bolo vždy jedno z jedál, ktoré som vo svojej vegetariánskej ére a ešte aj v dobách dávno pred vegetariánstvom jedávala celkom často.

Ono si to mnohokrát ani neuvedomujeme ale veľa jedál jeme len preto lebo je to zvyk, lebo nám pripomínajú pekné chvíle. Vo mne to evokuje detstvo. Raňajky s rodinou za jedným stolom. Čerstvý chrumkavý chlebík, nakrájaná zelenina, pohár teplého čaju a praženica.

Áno, síce si poviete veď sú to len vajíčka a sliepka ich znesie tak či tak ale nie je to také ružové ako by sa mohlo zdať a vaječný priemysel v sebe ukrýva veľa krutosti. Aj o tom bude určite v budúcnosti článok. Dnes je to však na veselšiu nôtu. Dnes sa bavíme o jedle. yeees!!!  A ja mám pre vás aj pre seba dobrú správu. Aby ste si vychutnali chuť miešaných vajíčok ozajstné vajíčka potrebovať ani nebudete.

Viem možno to znie bizarne. Prečo by sme si robili praženicu bez vajíčok? A prečo si vegáni vôbec robia veci, ktoré chutia ako nevegan jedlá? Ja vám poviem ako to beriem ja. 

Ja som sa živočíšnych produktov vzdala kvôli utrpeniu, ktoré zvieratá denne pre naše voľby podstupujú. Nie preto, že by mi tie jedlá nechutili. A tak som si rokmi postupne našla, vymyslela a upravila recepty, ktoré chuťou pripomínajú moje niekdajšie obľúbené klasiky avšak sú vytvorené len z čisto rastlinných produktov. Úplne bez krutosti.

A na praženicu mám recepty hneď dva. Tu sú:

PRAŽENICA Z TOFU

POTREBUJEME:

  • 1 balenie TOFU natural
  • olej
  • 1/2 veľkej cibule
  • soľ, čierne korenie, kari, kurkumu, sladkú červenú papriku

POSTUP:

Na malom množstve oleja si necháme opražiť na drobno nakrájanú cibuľku. Medzičasom si pripravíme tofu. Buď vidličkou alebo medzi prstami si postupne rozdrobíme celý blok na drobné kúsky. Odporúčam robiť to rukami. Vtedy sa tofu dá krásne spracovať na ozaj malé kúsky, ktoré pripomínajú už hotové miešané vajíčka. Takto pripravené tofu si osolíme. Ja používam obyčajnú soľ lebo si nepotrpím na úplne autentickej vaječnej chuti ale ak ste z tých čo o to stoja, pridajte do jedla čiernu soľ. Tá vajíčková chuť je tak autentická až má človek z toho strach. Mne veľmi neučarovala ale sto ľudí sto chutí ako sa hovorí. Takže smelo do toho!

Posolené tofu pridáme na panvicu k opraženej cibuľke. Dobre premiešame aby sa cibuľka dostala všade. Teraz pridáme kurkumu a kari, ktoré zaručia žltý (vajíčkový) nádych nášho pokrmu. Ešte jednu štipku soli. Chvíľku povaríme a premiestnime obsah panvice na tanier. Tu posypeme ešte troškou čierneho korenia a sladkej červenej papriky.

A náš recept č.1 je hotový 😉

praženica vegan tofu

PRAŽENICA Z CIZNRNY (CÍCERU)

POTREBUJEME:

  • 1/2 cibule
  • mrazenú zeleninu
  • olej
  • 1/2 plechovky cizrny (cíceru)
  • 3 PL polohrubej múky
  • Soľ, čierne korenie, kurkumu, kari, sladkú červenú papriku

POSTUP:

V tomto prípade si najskôr pripravíme cizrnu. Z plechovky si odoberieme polovicu obsahu. Cizrnu si poriadne prepláchneme, predtým než s nou začneme pracovať. Odstráni to aspoň čiastočne efekt nafukovania, ktorý može konzervovaná strukovina spôsobiť. Cizrnu si vložíme do food procesora, zalejeme vodou, pridáme kurkumu, soľ a štipku kari korenia. Vody asi do polovice obsahu cizrny. Ja varím väčšinou od oka. Obsah poriadne rozmixujeme. Vznikne nám tekutá ale trošku hrčkovitá zmes. Teraz je čas pridať múku. Celý obsah poriadne vymiešame. Zmes by mala byť niečím polo tekutým a polo hustým.

Na malom množstve oleja si necháme opražiť na drobno nakrájanú cibuľku. Keď je hotová pridáme k nej mrazenú zeleninovú zmes. V tomto prípade zmes hrášku, kukurice a mrkvy. Smažíme spolu s cibuľkou kým nie je mäkká a rozmrazená. Teraz pridáme našu zmes. Na panvici sa nám vytvorí trošku lepivá konzistencia. Ale neľakajte sa, tak to má byť.

Poriadne premiešame a spojíme všetky zložky. Pridáme štipku-dve soli, čierne korenie a červenú papriku. Znova poriadne premiešame. Hotovú zmes premiestnime na tanier a posypeme ešte troškou červenej sladkej papriky a čiernym korením.

A môžeme podávať.

prženica míchaná vajíčka vegan cizrna cícer

Dúfam, že sa vám oba recepty páčili a že ich vyskúšate. Môj favorit je praženica z tofu, lebo tofu proste zbožňujem.

Recepty určite vyskúšajte a rozhodne mi dajte vedieť ako vám chutilo. Ak budete postovať fotku na Instagrame nezabudnite ma označiť aby som videla ako sa vám darilo. Rada vás uvidím na mojom profile Vegan Petra.

Majte krásny deň 

Podeľ sa o článok

3 Replies to “PRAŽENICA neboli MÍCHANÁ VAJÍČKA po vegánsky – na dva rôzne spôsoby”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *