INDICKÝ DHAL z červenej šošovice -vegan recept

Dhal je aktuálne mojím najobľúbenejším jedlom. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a celkom krátka. Cca do pol hodinky máte túto indickú špecialitu plnú chuti a bielkovín na tanieri.

Čo to ten DHAL vlastne je? Je to veľmi tradičné jedlo pochadzajúce z indickej kuchyne. Je pripravovaný najčastejšie z červenej šošovice alebo mungo fazule. My si dnes ukážeme ten šošovicový. Toto jedlo je presiaknuté orientálnymi koreninami a má veľmi jemnú chuť a konzistenciu dosiahnutú kokosovým mliekom. Chuť je plná a výrazná a kvoli veľkému podielu strukoviny je toto jedlo bohaté práve na rastlinné bielkoviny.

dhal

DHAL Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE

POTREBUJEME:

  • 200g červenej šošovice
  • 1 konzervu krájaných rajčín
  • 1 konzervu kokosového mlieka
  • 1 veľkú cibuľu
  • olej
  • sušený koriander
  • soľ
  • čierne korenie
  • kurkumu
  • orientálne korenie masala
  • zeleninový vývar (alebo bujón) cca 0,5 l

POSTUP:

Na oleji si osmažíme jednu veľkú cibuľu nakrájanú na kocky. Jemne podlejeme trochou vývaru. Ak nemáte vývar je možné prilievať aj zeleninový bujón rozpustený vo vode. Túto variantu používam aj ja.

Po chvíli prisypeme šošovicu. Tu si nijak dopredu nenamáčame. Práve červená šošovica má oproti iným strukovinám tú výhodú, že je veľmi rýchlo hotová bez namáčania a predprípravy. Premiešame a pridáme konzervu paradajok, všetky koreniny, soľ a zalejeme kokosovým mliekom. Použijeme celú pechovku aj tuhú aj tekutú časť.

Varíme cca 15 – 20 minút na miernom ohni a postupne ako nám šošovica naberá na objeme pridávame po troche vývaru. Keď je šošovica uvarená do mäkka znamená to, že uvarený je aj celý dhal.

Ako príloha je najlepšia ryža ale fantázii sa medze nekladú a vy môžete aj s prílohami experimentovať. Čo sa týka korenia masala nenapísala som ktorý druh si máte kúpiť. Je ich totiž niekoľko a sú odstupňované podľa štipľavosti. Výber teda nechám na vás.

masala
dhal vegan
dhal

BONUS TIP:

Pokiaľ chcete aby bolo jedlo menej kalorické miesto osmaženia cibuľky na oleji je možné si ju len uvariť vo vode. Na chuti ani konzistenci sa to nepodpíše a vaše jedlo bude zas raz o niečo zdravšie. ❤

Pre viac nápadov a inšpirácie do kuchyne si kliknite na rubriku RECEPTY alebo Vegan Jedálníček. No a veľa toho pridávam aj na Instagram. Stačí si vybrať. Budem rada keď dhal alebo čokoľvek z mojej kuchyne vyskúšate. Nezabudnite mi o tom dať vedieť.

Petra

Podeľ sa o článok

2 Replies to “INDICKÝ DHAL z červenej šošovice -vegan recept”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *