VIANOČKA – Vegan Recept

Vianočka je jedno z jedál , ktoré neodmysliteľne patrí k mojim spomienkam na detsvo. A preto ma nesmierne teší, že ani v dospelosti ako vegánke mi toto jedlo nebolo odporeté.

Dnes vám prinášam recept, ktorého autorom však nie som ja ale moja veľmi dobrá kamarátka Linda, ktorá sa venuje cukrárskemu remeslu. A kvôli jej šikovnosti je vegánska vianočka, ktorú vám dnes prinášam tak dokonalá. A to nepreháňam. Ochutnala som z niekoľkých, ktoré skúšala až kým nevznikla táto finálna.

vianočka

VIANOČKA – RECEPT

POTREBUJEME:

  • 3/4 kocky droždia
  • 4-5 lyžíc kryštáľového cukru
  • 300 ml rastlinného mlieka
  • 500 g polohrubej múky
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1/2 sáčku škoricového cukru
  • štipku soli
  • kôra z 1/2 citróna
  • 70 g rastlinného masla/margarínu
  • 1 deci rumu
  • hrsť hrozienok
  • hrsť sekaných mandlí
PREDPRÍPRVA: Deň pred pečením vianočky si namočíme hrozienka do rumu aby zmäkli a dostatočne nasiakli.

POSTUP

  • Vytvorenie kvásku: v miske si ohrejeme polovicu mlieka (150 ml), pridáme jednu lyžicu cukru , droždie, premiešame a všetko zasypeme trochou múky a necháme postáť v teple prikryté utierkou.
  • Do veľkej misky nasypeme 400 gramov múky, soľ, citrónovú kôru, vanilkový, kryštálový a škoricový cukor.
  • V zbytku mlieka si rozpustíme rastlinné maslo na izbovú teplotu. Sypké suroviny spolu poriadne zamiešame aby kvások nebol v priamom kontakte so soľou. Do sypkých surovín vlejeme najprv kvások, potom obsah misky v ktorej máme mlieko s margarínom. Všetko zamiesime do hladkej hmoty. Postupne keď už je cesto jednotné dosypávame zbytok múky.
  • Keď je cesto spracované pridáme vyžmýkané hrozienka. Cesto s hrozienkami poriadne premiešame a takto zapracované vložím späť do misky a zakryté ho necháme v teple zdvojnásobiť objem.
  • Po nakysnutí si rozdelíme cesto na 6 dielov. Z nich sa bude vianočka zapletať. Keď je vianočka zapletená necháme ju znovu trochu nakysnúť. Po nakysnutí potrieme mliekom a posypeme mandľami.
  • Pečieme na 180° C po dobu 30 až 35 minút.
  • Rum v ktorom ste mali namočené hrozienka si zmiešame s trochou masla. Vianočka sa po vytiahnuti z trúby touto zmesou poriadne potrie. To spôsobí že vianočka ostane mäkká a krehká a nestvrdne ani ďalšie dni.

MASLO:

Nie vždy a všade je úplne ľahké zohnať rastlinné maslo priamo na pečenie. Je možné použiť aj stužený tuk na polevy ak nie je nič iné poruke. Ja som našla toto maslo Stella v Bille možno budete mať tiež šťastie. Veľmi dobre sa osvedčilo aj ako maslo, ktoré som si na hotovú vianočku natierala. Hlavne si čítajte zloženie a presvečte sa sami aké je zloženie. Mnohé maslá alebo tuky nemusia byť označené ako vegan ale zloženie pritom môže byť úplne rastlinné.

vianočka maslo

Som veľmi rada, že som vám mohla priniesť tento recept lebo je to jedno z najobľúbenejších jedál, ktoré sa v našej domácnosti v poslednej dobe pečú.

Vianočka je naozaj krehká, dostatočne sladká a presne taká ako si ju pamätám z čias predtým než som sa stala veganom. Dúfam, že vám bude chutiť a ak ju vyskúšate nezabudnite mi dať vedieť.

vegan vianočka vánočka

Na mojom blogu nájdete prevažne sladké recepty lebo milujem sladké jedlá takže určite odporúčam pozrieť sa aj na a recept na žemľovku alebo na pečené buchty .

Zatiaľ sa majte pekne a prajem dobrú chuť!

Petra

Podeľ sa o článok

Vegan Petra

hi.

Odporúčané články

1 komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.