Obľúbené – Apríl 2021

Pridávať vám sme vychytávky a tipy som si už celkom obľúbila. Apríl teda znova prináša niekoľko z nich. Dnes to bude skvelá kniha, zmrzlina, obchodík a ďalšie.

Začnime hneď novinkou, ktorá pribudla do zmrzlinového kráľovstva na náš trh len nedávno.

1. ZMRZLINA Ben & Jerry’s príchuť Netflix and Chilled VEGAN

Nový prírastok k už niekoľkým vegánskym zmrzlinám od Ben & Jerry’s. Táto má príchuť arašidového masla, kúskov brownie a slaných praclíkov. A už teraz je to môj favorit medzi tými čo máme na trhu. Určite odporúčam. Aj keď je cena takmer 200Kč stojí za ochutnanie. Prikladám aj zloženie.

Zloženie: Voda, cukr, glukózový sirup, kokosový tuk, mouky (PŠENIČNÁ, z JEČNÉHO sladu), rostlinné oleje (sójový, řepkový), ARAŠÍDY (4%), MANDLOVÁ pasta (3%), škrob, hrachová bílkovina, kakao se sníženým objemom tuku (0,5%), emulgátory (slnečnicový lecitín, SÓJOVÝ lecitín), jedlá sůl, stabilizátory (guma guar, karubin), vanilkový extrakt, droždí pekařské, prírodná aróma, regulátor kyselosti (hydroxid sodný), kypřicí látka (uhličitany sodné).

2. KNIHA EAT TO LIVE

Až je to na smiech, že takáto ultra zdravá kniha je na zozname hneď po kalorickej bombe akou je B&J zmrzlina. Ale aj ako doktor Fuhrman, ktorý je jej autorom hovorí – 10% môžete hrešiť pokiaľ tých 90% naozaj dodržiavate.O čom vlastne hvorím? No o spôsobe stravovania, ktorý on preferuje.

Dr. Joel Fuhrman je jedným z popredných doktrov zaoberajúcich sa výživou. Hlavne tou rastliinou. Svoje poznatky čerpá z štúdií a klinických testovaní a k všetkému čo v knihe uvádza ako fakt uvádza aj dohľadateľný medicínsky odkaz. Knihu určite každému odporúčam. Výsledkom aplikovania režimu stravovania popísaného v knihe pomáha liečiť pacientov s cukrovkou druheho typu, s obezitou, srdcovo cievnymi a ďalšími chronickými ochoreniami. Úspešne ❤.

Strava ktorú odporúča je rastlinná z celistvých potravín. S minimom alebo žiadnym podielom oleja a spracovaných potravín. S pridaním strukovín do každodennej stravy a množstva čerstvej i varenej zeleniny. S pridaním orechov, semienok a ďalších zdravých tukov napíklad v podobe avokáda. Veľa lesného ovocia plného antioxidantov. Aj ovocia celkovo. Hríby, bylinky a cibuľu. Skrátka čistú stravu založenú na nízkej kalorickej hustote ale na vysokom podieli makronutrientov. Všetko je v knihe rozpísané a ja ju všetkými desiatimi odporúčam. Dá doporiadku nie len vašu váhu ale aj mikrobiom a celkové zdravie. O kalorickej hustote vám raz napíšem aj samostatný článok. Aj o mojích obľúbených vegan doktoroch. Tých je 😁!

eat to live

3. BIO DAY predajňa

Bio day je jeden úžasný obchodík, ktorý som objavila v OC ARKÁDY PANKRÁC. Okrem tejto predajne majú ešte jednu OC DBK Budějovická – tam som ale ešte nebola. Bio day nie je čisto vegánska predajňa ale vegánskeho tam toho majú veľmi veľa. V ponuke u nich nájdete potraviny, sladkosti, rastlinné maslá a nátierky, čaje, ekologické čistiace a kozmetické prostriedky, bezobalovú sekciu a aj pult s koláčmi a bábovkami a množstvom ďalších výrobkov. Ako aj mojich obľúbených kokosových gulučiek na štýl Rafaela 🤍 .

Bežne si tam kupujem čokolády, pizzu od Veganz o ktorej som vám už písala v januárových obľúbencoch, tofu-cesnakové pagáče, bábovku či gouda rastlinný syr, ktorý zvyknem ujedať len tak sám alebo si ho strúham na špagety. Majú aj vegan lízatká, krówki alebo chipsy. A kopu iného. Určite si vyberiete.

4. Plantiful Kiki

Osoba, ktorú vám predstavím dnes sa do tohto mesiaca tematicky veľmi hodí. Nakoľko som spomínala knihu Eat to Live. Je ňou Plantiful Kiki. Youtuberka a Instagramerka, ktorá na základe zmeny jedálníčka vyriešila svoje dlhoročné problémy s váhou a vzťah k jedlu. Tiež sa zameriava na rastlinnú stravu a jej kalorickú hustotu. Inšpiráciu čerpá od rôznych vegan doktorov ale hlavne od Dr. Johna McDougalla, ktorého mám veľmi rada.

Na jej Youtube aj Instagrame nájdete neskutočne veľa food inšpirácie a jej lifestyle je veľmi ľahko aplikovateľný. Používa totiž úplne bežné potraviny. Veľa zemiakov a strukovín, zeleniny, ryže , ovsených vločiek či ovocia. A samozrejme mnoho ďalšieho. Je to mama dvoch detí a manželka takže recepty sú aj časovo nenáročné a fakt jednoduché.

Plantiful Kiki

5. Břevnovský kláštor

Tento tip nebude tak úplne pre všetkých nakoľko je to miesto tu v Prahe. Je to jedno z tých kam naozaj rada chodím a strávila som tam snáď polovicu minulej jesene. Miesto sa volá Břevnovský kláštor.

Pochopiteľne sa tu náchadza teda kláštor. K nemu je však pripojené nádvorie, na ktorom sú umiestnené lavičky aj malá hospůdka. Zdá sa mi, že dokonca dve. Môžete si teda do areálu zájsť na omšu či na drink. Táto časť býva plná ľudí a detí. Moja najobľúbenejšia časť tohto priestoru je ale záhrada za kláštorom a ovocný sad. V tom si môžete na jeseň nazbierať padnuté jablká či hrušky. Najkrajšie je to tam pri západe slnka. Keď však pôjdete ráno bude to tam zas bez ľúdí alebo len s malým množstvom. Je už len na vás čo preferujete. Určite veľmi odporúčam. Hlavne v tomto kovidovom období kedy sa ešte veľmi nedá ísť niekam do mesta. Príroda je tu krásna. A na tú jeseň úplne.

Záver

S dnešným zoznamom som veľmi spokojná. Dúfam, že aj vám sa páčil a pôjdete sa pozrieť na miesta, ktoré som vám odporučila alebo sa začítate do knihy, ktorú som tento mesiac tiež dočítala. Ďalšie tipy budú pribúdať. Do pozornosti dávam aj záložku OBĽÚBENÉ tu na blogu, kde nájdete všetky články, ktoré som do tejto série zatiaľ napísala. No a so mnou sa môžete vidieť aj na Instagrame.

A presne tak ako sa to ultra zdravé strieda so sladkým v tomto článku tak presne je to aj v mojom živote. Mám hrozne rada zdravé jedlo a zeleninu celkovo. Ale čokoláda či zmrzlina si svoje miesto vždycky nájdu. 😉

Majte pekný deň!

Petra

Podeľ sa o článok

2 Replies to “Obľúbené – Apríl 2021”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *