Obľúbené – Január 2021

Vitajte v novej rubrike OBĽÚBENÉ. V nej vám ukážem svojich obľúbencov v rôznych sférach a oblastiach. Či už to budú produkty, knihy, jedlá, potraviny a množstvo iného.

Cieľom bude úkázať vám veci, ktoré som za ten daný mesiac objavila. Tie čo mám rada ale hlavne to budú veci odskúšané a overené a vy sa budete môcť prípadne inšpirovať akú knihu si vyberiete k ďalšiemu čítaniu, čo si vypočuť, kam sa ísť najesť alebo akú potravinu vyskúšať.

Predstavu myslím už máte tak môžeme pristúpiť priamo k obľúbencom. Ešte ale poupravím informáciu o tom, čo budeme tento mesiac preberať. Keďže toto je úplne prvý článok nebudem vám ukazovať len to čo som objavila teraz ale aj to čo celkovo k mojim obľúbencom už dlhšie patrí. Prvý článok v poradí na to dáva priestor.

Posledné mesiace u mňa boli zamerané hlavne na šetrenie a lepší manažment mojich financií. Veľmi ma nadchýňa myšlienka MINIMALIZMU a neupínania sa na veciach.

Takisto sa viac zameriavam na svoje zdravie a varenie si prevažne doma. To šetrí peniaze a zároveň dáva priestor skúšať nové potraviny. Tak nejak mám viacero svojich cieľov previazaných a jeden dopĺňa druhý. Tým, že som sa začala sústreďovať na to kam moje peniaze každý mesiac odchádzajú začala som si plniť aj ďalší sľub čo som dala sama sebe a to pomáhať. Preto chcem dať nejakú čiastku každý mesiac na dobrú vec či pomoc tým čo to potrebujú.

A teraz už prejdime k tomu, kvôli čomu ste si na článok klikli. A to k samotným tipom.

1. EXPENSE MANAGER (správca výdavkov)

EXPENSE MANAGER je aplikácia do ktorej si zadávam všetky svoje príjmy a výdavky a sledujem si kam moje peniaze idú. Aké percento tvoria fixné poplatky s ktorými musím každý mesiac rátať a koľko mi ostáva na všetko ostatné. Porobila som si kategŕie ako jedlo, nákupy, zábava, cestovanie, šetrenie a mnohé iné. Medzi nimi aj to spomínané darovanie. Určila som si pre seba koľko perecent som schopná a aj ochotná na každú kategóriu dávať a v grafe si možem sledovať mesiac od mesiacu ako sa mi to darí plniť. A potom podľa predošlých mesiacov prisposobovať moje ďalšie výdavky tak aby som ich priblížila svojmu ideálu. Vy si samozrejme kategórie vytvoríte presne podľa seba. Svoje som napísala len pre predstavu😉.

EXPENSE MANAGER používam už pár mesiacov som veľmi spokojná. Aplikácia je v anglickom jazyku ale verím, že keď trochu pogooglite nájdete niečo aj v českom či slovenskom. Nezabúdajte sledovať hodnotenia predtým než niečo stiahnete. Pomáha to.

2. PLNÁ PEŇAŽENKA

PLNÁ PEŇAŽENKA je ďalším nástrojom čo mi pomáha pri šetrení. Snažím sa nakupovať menej no vždy keď niečo kupovať chcem, či už z potravín, kníh, elektroniky alebo oblečenia či nábytku online, skontrolujem si najprv či daný produkt nemajú náhodou v obchode, ktorý je regitsrovaný práve cez tento portál. A poväčšine majú. Je to stránka zameriavajúca sa na takzvaný cash back – čiže vrátenie peňazí z nákupu. Každý obchod má nastavený svoj počet percent a podľa toho vám pridelia odmeny za nákup cez nich.

Ja to využívam už pár rokov. Niekedy mi vrátia dve koruny, niekedy aj 30. Podľa toho o ako veľký nákup ide. Naposledy mi pripísali 8,80 Kč z nákupu knihy. A verte, že sa teším z každého cashbacku lebo daný produkt by som si kúpila tak či tak. Takto sa mi aspoň niečo vráti do vrecka. PS: majú registrovaný aj Booking takže keď sa bude dať cestovať a vy si budete rezervovať hotel tak cez túto stránku vám za to vrátia peniaze. 🥰

Existuje aj slovenská aj česká verzia tejto stránky. Dokonca majú aj ďalší bonus a to, že ak ju niekomu odporučíte dostanete odmenu. Tak ak by ste to chceli skúsiť možete sa registrovať cez môj link. ❤ Odmenu dostanem aj ja a aj vy. A cez váš link možete registrovať zas svojich až 20 ľudí. Čo je super. Ja som o tom zatiaľ nikomu nehovorila (ani neviem prečo) ale toto beriem ako dobrú príležitosť podeliť sa. Samozrejme sú tam podmienky čo musia byť splnené z každej strany aby sme odmenu dostali ale to už si prečítate priamo na stránke.

3. Občianske združenie #EVERYINDIVIDUALMATTERS

Toto občianske združenie som objavila vďaka Natálii Pažickej, ktorú už dlhšiu dobu sledujem na Instagrame. Natália sa zoberá udržateľnosťou, módou a pomocou tým menej šťastným jedincom. Je zakladateľkou práve tohto OZ.

Občianske združenie #EVERYINDIVIDUALMATTERS (na každom z nás záleží) pomáha pomocou verejnej zbierky na transparentný účet každý mesiac na rôzne rodiny, spolky, útulky či organizácie. Čo mesiac to jeden účel. Vy si možete nastaviť trvalý príkaz na 1EURO mesačne alebo môžete prispieť akoukoľvek čiastkou na práve prebiehajúcu zbierku. Ja som si vybrala tú druhú možnosť. Odkaz na stránku združenia nájdete TU.❤

#EVERY INDIVIDUAL MATTERS

Na Vianoce som si spravila radosť aj týmto odznakom. Volá sa MAMAGUĽA. Kúpila som ju na BEZOBALOVO. Vyrába ju Katarína z @biela_laba. Cena je 5,80€ čo zahŕňa náklady za materiál, prácu a 20%né DPH no a a zvyšok sumy ide na zmieňované OZko ❤. To v prípade, že by ste sa svoj príspevok chceli aj fyzicky nejaký predmet okrem dobrého pocitu z pomoci. Tento je absolútne nádherný. A majú aj variantu kde sa Mamaguľka usmieva doširoka so zubami.

4. a 5. VEGANZ PRODUKTY

Dnes vám predstavým dva. Čokoládovú tyčinku, ktorú mám vo svjich obľúbencoch už mesiace a v ten prvý čo som ju objavila som si ju kupovala aj niekoľkokrát do týždňa. Vzhľadom na jej cenu som to ale rýchlo stopla a hlavne teraz keď som zameraná na šetrenie si ju doprajem len ako občasné potešenie. Majú v ponuke niekoľko príchutí no lieskovo-oriešková je môj absolútny favorit.

veganz vegan petra

Druhý produkt je naozaj tohto-mesačný nakoľko som ho skúsila v januári po prvý krát. Je ním tricolore pizza. Jednoduchá s paradajkovým základom a dvoma druhmi syra. Na lenivý večer keď sa vám nechce variť úplne ideálna. Bola hotová za cca 20 minút a zjedená približne rovnako rýchlo 😄. Cesto je dosť chrumkavé a pizza je chuťovo dobrá. Dala by som jej asi 7/10 a určite si ju ešte niekedy kúpim.

veganz vegan petra

6. NETFLIX TIP: seriál RUSSIAN DOLL

Seriál má zatiaľ len jednu sériu dlhú 8 epizód z ktorých každá trvá okolo 20-30 minút. Hlavná postava Nadia, ktorú hrá Natasha Lyonne práve oslavuje svoje 36. narodeniny kde počas toho večera zomrie. Tým to pre ňu ale nekončí. Pretože neostane mŕtva ale prebudí sa znova na párty a deň sa jej len resetuje. Takže sa dostane do časovej slučky ktorá sa reštaruje vždy keď zomrie. Viac vám nebudem prezrádzať lebo som človek čo absolútne neznáša spoilery a väčšinou si filmy alebo seriály na odporúčania ani nepozriem ak mi o deji ľudia prezradia príliš veľa.

Ja celkovo milujem filmy a seriály s tematikou časovej slučky. Či už starý dobrý Groundhog Day (1993) alebo novší Edge of Tomorrow (2014).

Russian Doll teda odporúčam všetkými desiatimi. A ak ste videli alebo si pozriete dajte vedieť dole čo na to hovoríte.

russian doll

Rozmýšľam koľko tipov dať do jedného článku. Chcela sm ich dať 10 ale pri mojom rozpisovaní sa by to bolo tak na pol knihy. Takže prvý diel bude uzatvárať magická sedmička a do ďalšieho sa naučím písať stručnejšie 😂 ( I wish).

7. Instagram účet Viktora Vinczeho

Kto by ho nepoznal Viktor Vincze je mladý slovenský novinár, manžel Adely Banášovej, moderátor Televíznych Novín a určite mnoho ďalšieho. Je to taká tá známa tvár, ktorú väčšina ľudí pozná z obrazovky.

Ja bežný televízny program nesledujem. Jediné čo sa na mojom televízore dá pozerať je Netflix, YouTube alebo mi súži ako zväčšená obrazovka z pripojeného notebooku. Na káblovku ani verejnoprávnu televíziu ho pripojený nemám. No Viktor mojej pozornosti aj tak neušiel. Nakoľko sa zaobéra množstvom tém, ktoré zaujímajú aj mňa. Či už udržateľnosť, kompostovanie, separovanie odpadu alebo aj také o ktoré sa prípadne nezaujímam ale rada si rozšírim obzory.

Na svojom Instagrame ide do hĺbky každej témy a snaží sa vo veľkej miere hlavne edukovať a sám ukázať, že každý z nás nejakú zmenu vo svojom živote urobiť môže aby sa nám kolektívne žilo lepšie.

viktor vincze vegan petra

Týmto uzatváram svoj dnešný článok o obľúbencoch a už sa teším na písanie toho ďalšieho. A vás prosím aby ste sa so mnou podelili o vaše dojmy ak niečo z mojich tipov vyskúšate alebo si pozriete. Prípadne mi sem dajte svojich januárových obľúbencov. Možeme sa inšpirovať navzájom.

Mne už len ostáva zaželať vám pekný deň a ak by vám čítania nestačilo nakuknite do rubriky ČLÁNKY pre ďalšie z mojich dlhých textov 😉.

Podeľ sa o článok

4 Replies to “Obľúbené – Január 2021”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *