guacamole recept

GUACAMOLE na tri spôsoby – Recept – Vegan

Guacamole. Mexická pochúťka, ktorá sa čím ďalej tým viac stáva obľúbeým jedlom ľudí po celom svete. Jeho základ tvorí avokádo. Ovocie (áno dobre čítate ovocie), ktoré je nutrične veľmi bohaté na vitamín E a B6železo a hlavne zdavé tuky.

Ja som si ho zamilovala. Pokiaľ ste jeden z mála, ktorý zatiaľ neprepadli jeho čaru je na čase ochutnať GUACAMOLE. Ponúkne vám gurmánsky zážitok vytvorený z tohto exotického plodu.

Čo to vlastne je to Guacamole pýtate sa? V skratke akási pomazánka, ktorú môžete použiť ako prílohu, hlavné jedlo alebo nátierku na chleba. Príprava je jednoduchá, rýchla a ani nevyžaduje špeciálne kulinárske zručnosti.

Dnes Vám ponúkam tri varianty tohto pokrmu. Rovnako lahodné, všetky výživné a hotové do pár minút.

KLASIK

POTREBUJEME:

  • avokádo
  • polovicu cibule
  • 6 cherry paradajok
  • sol, čierne korenie
  • šťavu z polovice citróna.

POSTUP:

Do misky si vložíme celé avokádo nakrájané na kocky. Vyžmýkame si polovicu citróna. Cibuľu nakrájame na drobné kocky a vložíme do misky s pripraveným avokádom. Pridáme štipku čierneho korenia a dve štipky soli. Vezmeme vidličku a rozpracujeme obsah misky na jemnú kašovitú (pomazánkovú) hmotu. Nakrájame paradajky na čo najmenšie kúsky. Pridáme do misky a znova poriadne premiešame. Klasické guacamole je hotové.

GUACAMOLE RECEPT

EASY PEASY a.k.a. Hráškové guacamole

POTREBUJEME:

  • Zrele avokádo
  • polovicu cibule
  • polovicu konzervy hrášku
  • soľ, čierne korenie
  • štavu z polovice citróna.

POSTUP:

Na tento recept je lepšie použiť food processor alebo aspoň ručný mixér aby sa hrášok na jemno rozmixoval .

Pokiaľ máte procesor vložíme si do neho všetky ingrediencie a to na kocky nakrájané avokádo, hrášok, vyžmýkaný citrón a na kusy nakrájanú cibuľu. Pridáme dve štipky soli a štipku čierneho korenia a mixujeme až kým nám nevznikne pomazánka.

Pokiaľ nemáte procesor rozmixujte hrášok ručným mixérom. Predtým si však do misky pripravíme na kocky nakrájané avokádo , nadrobno nesekanú cibuľku a citrónovú šťavu. Všetko dobre rozpracujeme vidličkou. Pridáme soľ a korenie. Nakoniec pridáme rozmixovaný hrášok a všetko spolu poriadne premiešame kým sa jednotlivé zložky nespoja. To čo nám vznikne tomu ja dámy a páni hovorím hráškové guacamole.

PS: ak nemáte ani ručný mixér nezúfajte. Postačí aj vidlička. Akurát vo výsledku nebude mať vaše guacamole tak jemnú štruktúru no chuť bude na 100% zachovaná.

GUACAMOLE RECEPT

MINUTKA

POTREBUJEME:

  • Zrelé avokádo
  • polovicu cibule
  • soľ, čierne korenie,sušený cesnak
  • šťavu z polovice citróna

POSTUP:

Tento recept som nazvala minutka lebo naozaj trvá iba chvíľku, kým si ho pripravíte. Jediné čo potrebujeme je vložiť do misky na kocky nakrájané avokádo, pridať šťavu z polovice citróna, nadrobno nakrájanú cibuľu, štipku soli, čierneho korenia a štipku sušeného cesnaku. Poriadne rozpracujeme a rozmiešame celý obsah misky vidličkou až kým nemá pomazánkovú konzistenciu. Voilá. Najrýchlejšie guacamole je na svete.

Nezabudnite na tieto recepty používať len mäkké zrelé avokáda. Spoznáte to tak, že ho jemne stačíte prstami. Pokiaľ sa dalo stlačiť je pripravené na spracovanie. Pokiaľ je tvrdé nechajte ho dozrieť.

Keď je zrelé má krásnu maslovú konzistenciu a dá sa sním výborne pracovať.

Pokiaľ vyskúšate, ktorúkoľvek variantu viem, že nebudete ľutovať. Odporúčam skúsiť všetky a potom si vybrať favorita. Dajte mi samozrejme vedieť ako ste dopadli.

Teším sa na vaše výtvory. Môžete ma buď označiť na Instagrame, kde ma nájdete pod menom Vegan Petra alebo mi pošlite správu na mojom FACEBOOKU. Rada Vás uvidím.

🥑♥

Podeľ sa o článok

3 Replies to “GUACAMOLE na tri spôsoby – Recept – Vegan”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *